Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A középiskolás diákok és a mentõsök is fellázadtak Macron ellen

888.hu

2018.12.03. 19:00

Csaknem száz középiskolát elfoglaltak hétfõn Franciaországban az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárgamellényeseket támogató, illetve az oktatási reform ellen tüntetõ középiskolások - közölte a francia oktatási minisztérium. A tüntetésekhez a mentõsök is csatlakoztak.
Tiltakozó diákok

A diákszervezetek "tiltakozó szociális mozgalmat" hirdettek a sárgamellényesekhez hasonlóan szerteágazó követelésekkel, amelyek elsősorban a kormány által tervezett oktatási reform részleteire vonatkoznak. Közleményükben jelezték, hogy "támogatják a békés sárgamellényeseket" és elítélik a hétvégén Párizsban történt rendbontást és erőszakot – írja az MTI.

A diákmozgalom a dél-franciaországi Toulouse-ban (negyven középiskolában) és a Párizshoz közeli Créteilben (húsz intézményben) érezhető a leginkább. Nizzában mintegy ezer középiskolás vonult utcára a sárgamellényeseket éltetve és Emmanuel Macron államfő lemondását követelve. Bordeaux-ban, Limoges-ban és Pau-ban is voltak hétfőn utcai tüntetések, amelyeken a diákok össze is csaptak a rendőrökkel, többeket előállítottak.  

Párizsban tucatnyi helyen történt kísérlet a gimnáziumok elfoglalására, teljes blokád sehol nincs, de néhány helyen a középiskolások tartják ellenőrzés alatt az intézményeket. A fővároshoz közeli Aubervilliers elővárosban tucatnyi középiskolás felgyújtott egy gépkocsit, egy buszmegállót pedig megrongáltak, a fiatalok között többen viselték a láthatósági sárga mellényt.

A diákok a sárgamellényesekhez hasonlóan nem jelentették be előre sem a hatóságoknak, sem az oktatási szerveknek a tiltakozó megmozdulásaikat.

Elégedetlen mentősök

Hétfőn Párizsban tucatnyi mentőautó blokkolta a forgalmat a francia főváros egyik ikonikus hídjánál, azon az útvonalon, amely a Nemzetgyűlés épületéhez vezet. A mentősök a munkakörülmények javításáért emelték fel a szavukat – írta az AP hírügynökség.

Úgy tűnik, hogy az alulról induló sárgamellényesek mozgalma mind több társadalmi csoport érdeksérelmeinek becsatornázására alkalmas.

A békés tiltakozók között azonban vannak erőszakos csoportok is. Szombaton mintegy 130-an sérültek meg, és 412 embert tartóztattak le a tüntetések nyomán. Párizs legismertebb helyszínein csaptak össze a tüntetők a rendőrökkel, akik könnygázzal, gumilövedékekkel és vízágyúkkal próbálták lecsitítani a dühödt tömeget. A kemény összecsapások már 3 hete tartanak.

Edouard Philippe ma a szocialista párt vezető politikusával, Olivier Faure-rel találkozott, aki azt kérte, hogy a kormány csökkentse az adókat és vezesse vissza a gazdagokat sújtó jövedelemadót.

Úgy tűnik, hogy az elégedetlenség farvizén úszva próbálja a baloldal visszaállítani a népszerűségét. Az előző bukott elnök, a szintén szocialista Hollande ténykedése miatt azonban ez túl kemény diónak bizonyulhat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére