Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A kormány az uniós vakcinaszerződések nyilvánosságra hozatalát kéri

888.hu

2021.03.11. 14:30

A kormány 24 órán belül nyilvánosságra hozza az orosz és a kínai vakcinaszerződéseket, és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Uniót is ugyanerre kéri.

A kormány egy napon belül nyilvánosságra hozza az orosz és a kínai vakcinákra kötött szerződéseket, és az Európai Uniót arra kéri, hogy az Európai Bizottság által kötött szerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni – jelentette ki a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: a magyar kormány a nyilvánosságot támogatja ebben a témában, miközben Brüsszel megtiltja a tagállamoknak a szerződésekben szereplő fontos információk nyilvánosságra hozatalát.

Gulyás Gergely szerint

nem titkokról, hanem közérdekű adatokról van szó, amelyek közzététele egyébként a közbizalmat is erősíti.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben az Európai Bizottságnak van a legtöbb információja az ütemezésekről, a beszerzésekről, a gyártóktól ők értesülnek először a készletekről. Minden ezzel ellentétes állítás, ami a tájékoztatásra panaszkodik, nem igaz – tette világossá.

A politikus – aki levélben fordul az illetékes biztoshoz a vakcinaszerződések nyilvánosságra hozataláért – úgy vélekedett: a polgároknak joguk van tudni, hogy a gyártók mikor, milyen ütemben szállítják az oltóanyagot.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a harmadik hullám a második hullám legnehezebb napjainál is nehezebb lehet.

A miniszter az oltási program kapcsán közölte, hogy

a beoltottak száma 1 millió 150 ezer fölött van, és 327 ezren már a második adag vakcinát is megkapták.

Az átoltottság ezzel az EU-ban a második legmagasabb, és az elmúlt napokban egyértelműen mi oltottunk a leggyorsabban az unióban. Gulyás Gergely elmondta, hogy lakosságarányosan már több mint 14 százalék a beoltottak aránya.

Gulyás a gazdaság kapcsán azt mondta, hogy Magyarországon az elmúlt héten hatályba lépett intézkedések sokak számára jelentenek nehézséget. Ezért egész márciusra biztosítják az ötvenszázalékos bértámogatást, és a bérleti díj fizetése alól is mentesülnek a szolgáltatók, ha állami vagy önkormányzati helyiséget bérelnek. A munkát terhelő járulékokat szintén elengedik.

A miniszter mindenkit arra kért, hogy tartsa be a járványügyi szabályokat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére