Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A kiutasított migránsok a dán menekültközpontok miatt panaszkodnak

Tóth Dalma

2017.10.25. 18:45

Többeknek hiába utasították el a menekültkérelmét, még mindig egy dániai menekültközpontban tartózkodnak. Néhányan éhségsztrájkba kezdtek, hogy felhívják magukra a figyelmet.
KOPPENHÁGA, 18:45

Többeknek hiába utasították el a menekültkérelmét, még mindig egy dániai menekültközpontban tartózkodnak. Néhányan éhségsztrájkba kezdtek, hogy felhívják magukra a figyelmet.

Kurd és iraki migránsok éhségsztrájkolnak Dániában a szerintük elviselhetetlen körülmények miatt. A 28 illegális bevándorló az éhségsztrájkkal szeretné felhívni a figyelmet a kilátástalan helyzetükre.

Amikor a központba költöztünk, nem tudtuk, hogy milyen lesz. Néhány hónap múlva azonban elvesztettük a reményt, Minden csak rosszabb lett."

– mondta a központ egyik iráni lakosa, Kamran Mohammadi a The Localnak.

Kærshovedgårdban laknak azok a migránsok, akiknek elutasították a menedékkérelmét, de még nem hagyták el Dániát. Van, aki azért, mert hontalan, vagy mert nem létezik visszafogadási megállapodás Dánia és az illető származási országa között. Mások pedig azért nem tértek még haza, mert nem értenek egyet a menekültkérelmük elbírálásának negatív kimenetelével, vagy mert úgy vélik, otthon nincsenek biztonságban.

Mohammadi már 2008 óta él Dániában, neki is elutasították a menedékkérelmét. Először a sandholmi migránsközpontban lakott, majd átkerült a Kærshovedgårdba. A 30 éves iráni férfi fájlalja, hogy úgy viselkednek velük, mintha bűnözők volnának.

Tiszteletben tartjuk a törvényeket, de olyan érzésünk van itt, mintha bűncselekményt követtünk volna el. Ez rossz légkört teremt. [...] Néhányan közülünk együttműködtek a hatóságokkal és visszamentek Iránba, de mások számára ez nem opció. Nem segít nekünk itt senki. Nem kapunk dán nyelvleckét és nincs elfoglaltságunk. Egy héten háromszor kell aláírnunk nyomtatványokat, majd beszélnünk kell a rendőrökkel, akik mindig megkérdezik, hogy miért nem térünk haza. Mindig az mondják: "Miért nem hagyjátok el az országot? Dánia nem tartogat számotokra semmit." Ez mentálisan megbetegíti az embert"

– mesélte Mohammadi.

Kærshovedgårdban csak azok a migránsok laknak, akik nem akartak önkéntesen hazatérni, valamint azok, akik "megtűrt státuszt" kaptak, azaz, akiknek nincs engedélye arra, hogy Dániában tartózkodjanak, de nem toloncolhatják őket haza. Továbbá azok is a központban tartózkodnak, akikre kitoloncolási parancs van érvényben.

A centrum 2016 márciusában nyitott meg. Kerítést nem építettek köré, de a migránsoknak az éjszakát a központban kell tölteniük, és csak engedéllyel mehetnek el éjszaka. Sokaknak az sem tetszik, hogy a szállás biztosítja számukra az élelmet, és nekik nem kell főzniük, mivel ők saját maguknak szeretnének ételt készíteni. Többen abban reménykednek, hogy egyes szervezetek jogi segítségnyújtásával újranyitják az ügyüket, és Dániában maradhatnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére