Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Kaukázus puskaporos hordója: egyre több az áldozat

MTI

2020.10.09. 12:09

Ágyúval lőtték Hegyi-Karabah környékét az azeri erők – megállapodásról szó sincs, az elesett katonák száma pedig csak növekszik.

 

A hegyi-karabahi hadsereg huszonhat katonája esett el a terület birtoklásáért folyó harcokban – tájékoztatott pénteken az azeri és a hegyi-karabahi védelmi minisztérium.

Ezzel 376-ra nőtt az augusztus 27-én kirobbant fegyveres konfliktusban elesett karabahi örmény katonák száma. Az azeri fél saját személyi veszteségeiről rendszerint nem ad tájékoztatást.

A bakui és a jereváni védelmi minisztérium közleményeiből ítélve

a nemzetközi közösség minden erőfeszítése ellenére nem csitulnak a harcok Hegyi-Karabahban,

és az áldozatok egyre növekvő száma is arról tanúskodik, hogy a kilencvenes évek karabahi háborúja óta – amikor is 30 ezer ember halt meg – nem sodródott ilyen súlyos válságba a Kaukázus puskaporos hordójaként emlegetett szakadár terület.

A bakui tárca arról tájékoztatott, hogy csütörtök délutántól péntek reggelig a teljes arcvonalon folytatódtak a harcok, az örmény fél ismét három olyan járást is ágyúzott, amely Hegyi-Karabah környékén van.

A közleményben a csütörtökihez hasonlóan a goranboyi, terteri és agdamszki járásról írnak. A hadi sikerek között említik 13 örmény T–72-es harckocsi, két páncélozott gyalogsági harcjármű, négy Grad típusú rakéta-sorozatvető üteg, két Akacija típusú önjáró tarack, három D–30-as vontatott tarack és két radarrendszer megsemmisítését, továbbá három T–72-es harckocsit is zsákmányoltak.

A TASZSZ helyszínen tartózkodó tudósítója jelentette, hogy

péntek reggel az azeri erők ismét ágyúzták az enklávé székhelye, Sztepanakert környékét.

Az 55 ezer lakosú, ezer méterrel a tengerszint feletti fekvő hegyvidéki városban ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák, és legalább nyolc lövedék becsapódását lehetett hallani.

Csütörtök este és éjszaka viszonylagos nyugalom volt a városban.

A vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabahban és környékén szeptember 27-én robbantak ki újra a harcok. Azerbajdzsánban és Örményországban is rendkívüli állapotot vezettek be, de Azerbajdzsánban ez csak a Hegyi-Karabahhal határos területekre vonatkozik. Előbbi országban részleges, az utóbbiban teljes mozgósítást rendeltek el. Folyamatosan érkeznek hírek halottakról és sebesültekről, de a két fél hadi jelentései sokszor merőben ellentmondanak egymásnak, mindkettő a saját sikereit domborítja ki, agresszornak állítva be a másikat.

A nagyhatalmak – Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország és az Európai Unió – egyelőre eredménytelenül próbálják rávenni a harcok beszüntetésére a szemben álló feleket.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Jereván szerint a NATO-tag Törökország az azeri oldalon beavatkozik a konfliktusba, Örményország viszont tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB), és Vlagyimir Putyin orosz elnök értésre adta, hogy

Moszkva teljesíteni fogja az ODKB-tagságból eredő kötelezettségeit.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken bejelentette, hogy a nap folyamán az örmény és az azeri külügyminiszter is részt vesz a hegyi-karabahi konfliktus rendezéséről folytatandó moszkvai konzultációkon.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére