Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A katalán elnök még hezitál és nem kiáltja ki a függetlenséget

Bokor Gábor

2017.10.19. 11:28

Pedig sokan várnák.
BARCELONA, 11:28

Pedig sokan várnák.

Ahogyan arról reggel már beszámoltunk, Carles Puigdemont katalán elnöknek délelőtt tízig kellett válaszolnia Mariano Rajoy spanyol elnök azzal kapcsolatos kérdésére, hogy most akkor kikiáltja-e Katalónia függetlenségét vagy sem.

A szakadár terület vezetője az elnöknek címzett levelében kifejtette, hogy a kérdés még napirenden van, egyelőre még nem kiáltja ki Katalónia függetlenségét.

Pedig szorítja az idő.

Az október elsejei népszavazás óta egy nemzet várja az elnöktől, hogy végre elszakadjon a régió.

Ha ez nem lenne elég, a tétovázó politikus körül a koalíciós partnerei miatt is fogy a levegő, hiszen több frontról követelik tőle, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. Puigdemont azonban tudja, amennyiben kikiáltja a függetlenséget, újabb mélypontra kerülhet az amúgy sem rózsás spanyol-katalán kapcsolat, és ezt mindenáron el akarja kerülni.

Csütörtöki levelében a katalán elnök leszögezte, hogy tovább folytatják a párbeszédet Madriddal, de azon nyomban kikiáltják az elszakadást, ha a spanyol kormány megszakítja a párbeszédet és folytatja agresszív, elnyomó politikáját.

Az október 1-jei népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon. Katalán képviselők aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát"

– emlékeztetett Puigdemont.

A Reuters információi szerint Madrid szombaton aktiválhatja az alkotmány 155. cikkelyét, mely felfüggesztené Katalónia autonómiáját és elvonhatják a katalán regionális hatóságok jogköreit, amely tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére