Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„A Hungary Helps program sokat jelent az egyébként végórájukban lévő keresztény közösségeknek”

Békési Marcell

2019.10.30. 16:40

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornának nyilatkozott a program állásáról.

 

A kereszténység a világ legüldözöttebb vallása. Az elmúlt 20 évben vallásuk miatt meggyilkolt emberek 90%-a keresztény. A legsúlyosabban érintett keresztény közösség a Közel-Keleten található. Az iraki például néhány év alatt 1,5 millió főről 400 ezerre csökkent.

Magyarország szívügyének tekinti a közel-keleti kereszténység sorsát, és a Hungary Helps programjához egyre több ország csatlakozik. Erről nyilatkozott Azbej Tristan az M1 csatornának.

Az elmúlt két és fél évben a Hungary Helps program támogatásai, projektjei által Magyarország hozzájárult ahhoz, hogy hazatérjen és továbbra is ősi földjén éljen 50 ezer üldözött keresztény a Közel-Keleten – hangsúlyozta. Az elmúlt egy héten több jelentős előrelépés történt az együttműködésekben:

Múlt csütörtökön Magyarország a Szuverén Máltai Lovagrenddel kötött együttműködési megállapodást azzal a céllal, hogy a migrációt megelőzve közösen nyújtsanak segítséget a válságrégiókban.

Szombaton jelentették be, hogy elindul a korábban megkötött magyar-amerikai együttműködési megállapodás keretében az első két közös projekt: újraépítik az Iszlám Állam Észak-Szíriában lerombolt legnagyobb keresztény többségű települését és közösen segítik majd a népirtást elszenvedett jazidi közösséget.

Hétfőn az Egyesült Királyság vallásszabadságért felelős miniszterelnöki megbízottjával tárgyaltak arról, hogy hogyan lehetne segíteni az üldözött keresztényeken: Magyarország és Nagy-Britannia abban egyezett meg, hogy megosztja egymással a kelet-afrikai keresztények elleni atrocitásokat is elkövető Iszlám Állammal kapcsolatos információit.

Kedden pedig azért érkeztek Magyarországra szíriai egyházi vezetők, hogy a szerdai magyar-orosz csúcstalálkozón beszéljenek az üldözött keresztények problémáiról és együtt vizsgálják meg, hogy Oroszország és Magyarország hogyan dolgozhat együtt az üldözött keresztények megsegítéséért.

Szír keresztény lányok virágvasárnapi ünnepségen

Közölte, a Közel-Keletről érkezett pátriárkák azt mondták, hogy „a Hungary Helps program sokat jelent az egyébként végórájukban lévő keresztény közösségeknek”, és jelentősnek nevezték azt is, hogy van legalább egy olyan keresztény kultúrájú nyugati ország, amely felvállalja az üldözött keresztények ügyét. Egyikük úgy fogalmazott, hogy

ha csak öt olyan ország lenne, mint Magyarország, akkor megmaradna a kétezer éves közel-keleti kereszténység.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére