Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A horvátokat meglepte, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország OECD-csatlakozását

888.hu

2017.09.10. 16:28

Meglepte Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfõt, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország csatlakozását a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) a MOL-lal kapcsolatos horvát magatartás miatt.
ZÁGRÁB, 16:28

Meglepte Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőt, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) a MOL-lal kapcsolatos horvát magatartás miatt.

Magyarország döntése kellemetlen meglepetésként ért, nem gondoltam, hogy ez fog történni"

– mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő vasárnap az N1 horvát hírcsatornának adott interjújában.

Az államfő közölte, hogy kedden hivatalos látogatásra Magyarországra utazik, és beszélni fog Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Áder János államfővel a témáról.

"A két ország között nyitott kérdés az INA-Mol-ügye, de van arra mód, hogy érett, demokratikus országokként álljunk a problémák megoldásához" – hangsúlyozta.

Grabar-Kitarovic úgy vélte: Magyarország és Horvátország között az utóbbi néhány hónapban javult a viszony, amelyre szerinte a két ország között felállított "szögesdrót kerítés" is rányomta bélyegét. Ennek ellenére – mondta – Magyarország mindig barátja volt Horvátországnak, és bízik benne, hogy minden vitatott kérdésre megoldást találnak.

Kolinda Grabar-Kitarovic hivatalba lépése óta többször is járt Magyarországon, Áder János magyar államfő pedig viszonozta a látogatását. A horvát elnök a migrációs válság alatt is megpróbált jó kapcsolatokat ápolni Magyarországgal, amikor történelmi mélyponton volt a két ország viszonya.

A Jutarnji List című horvát napilap vasárnap közölt cikkében azt írta, nem kell túldramatizálni Magyarország lépését, mert ezzel a döntésével mindenekelőtt azt akarja elérni, hogy a MOL a lehető legkedvezőbb tárgyalási pozícióba kerüljön az INA visszavásárlását illetően. Az ügy nem fog rontani a két ország viszonyán – véli a lap, amely mindazonáltal nyomatékosította, hogy kellemetlen a magyar bejelentés, mert ugyanabban az időben került rá sor, amikor Szlovénia is jelezte, hogy nem támogatja Horvátország OECD-tagságát, mert az nem hajlandó végrehajtani a nemzetközi döntőbíróság szlovén-horvát határvita rendezéséről hozott júniusi ítéletét.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken közölte, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország OECD-csatlakozási kérelmét a MOL magyar olajipari vállalat horvátországi beruházása körül kialakult helyzet, valamint a MOL vezetőjével szembeni horvát magatartás miatt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére