Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A holland külügyminiszter élesen bírálta a magyargyűlölő Mark Rutte vezetését

888.hu, MTI

2021.09.07. 21:20

Sigrid Kaag holland külügyminiszter az őszi parlamenti időszakot megnyitó beszédében élesen bírálta Mark Rutte ügyvivő kormányfő vezetését, „politikai rövidlátással” vádolva a miniszterelnököt – számolt be kedden a helyi sajtó.

A külügyminiszter – a 66-os Demokraták (D66) balliberális párt tagjaként – nemtetszését fejezte ki, hogy megrekedtek a kormányalakítási folyamatok amiatt, mert Rutte és konzervatív -liberális pártja a Szabad Demokrata Néppárt (VVD) nem hajlandó együttműködni a baloldali pártokkal.

„Árnyék vetült Hollandia politikai színterére, a jelenlegi vezetés számomra jövőkép nélküli”

– jelentette ki Kaag. A külügyminiszter azt is felidézte, hogyan járt el a kormány a nagy botrányt kavaró családtámogatások terén, és bírálta a holland kabinet járványügyi intézkedéseit is.
Sigrid Kaag úgy véli, le kell vonni a következtetéseket a nyitottsággal, a megbízhatósággal és a hatékony kormányzással kapcsolatban. „Ez azokra is vonatkozik, akik a leghangosabban hirdetik, hogy milyen hihetetlenül nagyszerű a mi kis országunk. Túl sokáig ringattak bennünket az önelégültségbe”- tette hozzá.

A külügyminiszter a kormányalakítási folyamatokkal kapcsolatban elmondta, hogy azok immár fél éve húzódnak, és értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a Rutte-vezetés elutasította a zöldpárttal és a munkáspárttal történő együttműködést.

Véleménye szerint a holland hagyományok megkívánják, hogy egy kiegyensúlyozott kormány konzervatív és progresszív erőkből álljon. Mint mondta, a következő vezetésnek olyan kérdésekkel kell foglalkoznia, mint az éghajlatváltozás, az oktatásban tapasztalható egyenlőtlenségek és a jóléti állam. „Ezek mind olyan területek, ahol a D66 progresszív programja valószínűleg a VVD és szövetségese a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) ellenállásába ütközik” – tette hozzá Kaag.
A március közepén tartott holland választásokat – immáron negyedszer – a Mark Rutte vezette liberális-konzervatív VVD nyerte meg. A holland parlament alsóházának 150 székéből a VDD 34 helyhez jutott, míg másodikként befutó balliberális D66, 24 mandátumot nyert. A parlamenti többség kialakításához 76 hely szükséges, így Rutténak legalább két párttal kell szövetségre lépnie, amelyek közül az egyik 15 mandátumot nyert CDA lesz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Donáth Gyurcsánynak: nem Orbán bukására kell készülni, „dolgozni kell”

Donáth Gyurcsánynak: nem Orbán bukására kell készülni, „dolgozni kell”

Donáth Anna, a Momentum éppen babát váró exelnöke, EP-képviselője valamitől hirtelen megigazult. Keményen beszólt a hetek óta az embereket a szerinte küszöbön álló kormányváltással hitegető Gyurcsánynak, aki napról napra – minden alap nélküli – a „készülünk” dumával hergeli a népet.

Oroszország energiaexport-bevétele 38 százalékkal nőhet az idén

Oroszország idei energiaexport-bevétele 337,5 milliárd dollár lehet, 38 százalékkal meghaladva a tavalyit, miután emelkedett az olajkivitele, ami párosult a magasabb gázárakkal – áll az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium jelentésében, amelyet a Reuters szerzett meg.

Cannabisfüsttel a demokrácia felé és a nővérke lehet pasi is

Cannabisfüsttel a demokrácia felé és a nővérke lehet pasi is

A zöldek egyik nagy választási ígérete a legális spangli volt. Sokan várták, hogy hasonlóan, mint az USA több államában, Németországban sem számítson bűncselekménynek a marihuánás cigaretta élvezete. „Bevezetjük a kannabiszt a felnőttek élvezeti cikkjeként és külön, erre kijelölt üzletekben fogjuk árusítani” – hangzott el több politikus szájából. Ám az ügy jócskán csúszásban van és elképzelhető, hogy csak 2023-ra realizálható.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére