Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A hidegháború vége óta nem volt ennyi NATO-katona Oroszország határain

888.hu

2017.02.06. 10:28

Jelenleg több ezer NATO-katona teljesít szolgálatot Oroszország európai határainak mentén. A hidegháború vége óta nem teljesített szolgálatot ekkora haderõ a térségben.

A NATO-csapatok több országban vannak szétosztva: a Balti-államokban, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában. Ezekben az országokban több mint 7000 katona állomásozik.

Ezen csapatok ereje tovább növekedhet, hiszen a britek a közeljövőben további tankokat és páncélozott harcjárműveket, valamint Typhoon típusú vadászgépeket vezényelnek a térségbe – írta az Indepedent.

Ezeken felül Norvégiában további 300 amerikai katona tartózkodik. A skandináv országnak szintén van közös határa Oroszországgal.

A Kreml szerint ez a legnagyobb haderő, amely Oroszország határainak közelében állomásozik a hidegháború vége óta.

A Balti-országok védelmi büdzséje tovább emelkedik: Észtország, Lettország és Litvánia összesen 900 millió dollárt költött hadseregére 2005-ben. A tervek szerint 2019-ig ez az összeg 2 milliárd dollár körül alakul.

A Heritage Foundation, egy amerikai agytröszt kutatásai szerint 1950 és 2000 között átlagosan az amerikai csapatok 22 százaléka állomásozott külföldön. A legkevesebb 1995-ben volt, 13 százalékkal. Oroszország szerint az USA és NATO-beli szövetségesei ismét terjeszkednek.

Az USA nem csak Oroszország határain erősíti jelenlétét Európában: újabb csapatokat küldenek a Fekete-tengerhez, Hollandiába, Belgiumba és Németországba is.

Az oroszok a csapaterősítések és a feszültség eszkalálódása miatt már új elszigetelési politikáról beszélnek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére