Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A hétvégén csúcsokat döntögethet az AfD

Bokor Gábor

2019.08.27. 21:00

Szoros eredmény és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki párt áttörése várható a németországi Brandenburgban és Szászországban tartandó helyi törvényhozási választáson a szavazás előtt öt nappal, a kedden megjelent közvélemény-kutatási eredmények szerint.

A Bild megbízásából készített felmérés alapján az AfD a vasárnapi választáson mindkét tartományban előrelép a legnagyobb pártok közé, és sikere átalakítja az ország újraegyesítése után, csaknem harminc éve kialakult erőviszonyokat. Az Insa közvélemény-kutató társaság adatai szerint az is előfordulhat, hogy Brandenburgban az AfD szerzi a legtöbb szavazatot, az viszont biztosnak tűnik, hogy mindkét tartományban ellenzékben marad, mert egyetlen párt sem hajlandó vele az együttműködésre.

Brandenburgban az ország újraegyesítése óta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az első számú politikai erő. A szociáldemokraták eddig megszakítás nélkül kormányon voltak a főváros, Berlin körül elterülő – az egykori NDK területén fekvő – tartományban. A legutóbbi, 2014-ben tartott választáson a szavazatok 32 százalékát összegyűjtve végeztek az első helyen, és folytatták a Baloldal (Die Linke) nevű, tőlük balra álló párttal 2009-ben kezdett koalíciós kormányzást. Az Insa új adatai szerint az SPD a szeptember 1-jei Landtag-választáson 21 százalékot szerezhet, ami ugyan 2 százalékpontos erősödés a legutóbbi, augusztus elején készített felméréshez képest, de 11 százalékpontos visszaesés a 2014-es eredményhez viszonyítva.

Fotó: AFP

A 2013-ban alapított AfD ugyancsak a szavazatok 21 százalékát szerezheti meg, ami augusztus elejéhez képest 2 százalékpont, az öt évvel ezelőtti 12,2 százalékhoz képest pedig csaknem 10 százalékpont előrelépést jelent. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) a harmadik helyre szorulhat vissza a szavazatok 17 százalékával, ami augusztus elejéhez viszonyítva 1 százalékpontos, a 2014-ben elért 23 százalékhoz képest 6 százalékpontos gyengülés.
Várhatóan a Baloldal is gyengül, a szavazatok 15 százalékát szerezheti meg, a 2014-ben elért 18,6 százalék után. Az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből kialakult párt támogatottsága 1 százalékponttal gyengült a hónap eleje óta.

A CDU-tól jobbra álló AfD mellett a Zöldek pártja lehet a másik nagy nyertes mindkét tartományban. A baloldali irányultságú ökopárt Brandenburgban 14 százalékos eredményt érhet el, ami ugyan 2 százalékpontos gyengülés augusztus elejéhez képest, de több mint a duplája a 2014-ben elért 6,2 százaléknak. A potsdami Landtagba bejuthat még a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a jobboldali Szabad Választók Pártja (FW), mindkét párt a bejutási küszöbön, 5 százalékon áll.

Az Insa felmérése rámutat, a 2009 óta kormányzó SPD-Baloldal koalíció elveszíti többségét. Dietmar Woidke tartományi kormányfő, a szociáldemokraták brandenburgi vezetője akkor őrizheti meg a miniszterelnöki pozíciót, ha a Zöldeket is beveszi a koalícióba, vagy a CDU-val és a Zöldekkel alakít kormányt.

Szászországban a CDU a meghatározó erő, az ugyancsak a volt NDK területén fekvő tartományt az újraegyesítés óta megszakítás nélkül a kereszténydemokraták kormányozzák, vagy egyedül, vagy az SPD-vel, vagy az FDP-vel koalícióban. A legutóbbi, 2014-es Landtag-választás óta a szociáldemokratákkal. Szeptember 1-jén a CDU az SPD brandenburgi visszaeséséhez hasonlóan súlyos veszteségeket szenvedhet el, de továbbra is az első számú politikai erő maradhat Szászországban. Az Insa felmérése szerint a szavazatok 29 százalékára számíthat, ami 1 százalékpontos előrelépés augusztus elejéhez képest, viszont 10,4 százalékpontos gyengülés a 2014-ben elért 39,4 százalékhoz viszonyítva.

Az AfD várhatóan bőven megduplázza, a 2014-es 9,7 százalékról – 15,3 százalékponttal erősödve – 25 százalékra emeli támogatottságát, így a második legnagyobb frakciót alakíthatja a drezdai Landtagban. Augusztus elejéhez képest nem változott a támogatottsága.

A Baloldal a szavazatok 15 százalékára számíthat, ami a hónap elejéhez képest 1 százalékpontos, a 2014-ben elért 19 százalékhoz képest 4 százalékpontos gyengülés. A Zöldek várhatóan majdnem megduplázzák az öt évvel ezelőtti eredményüket, a 2014-es 5,7 százalék után a szavazatok 11 százalékát szerezhetik meg, ami 5,3 százalékpontos előrelépést. A Zöldek lendülete az utóbbi hetekben kissé alábbhagyott, augusztus elején még a megkérdezettek 12 százaléka mondta azt, hogy az ökopártra szavaz. Az SPD a kisebb, 10 százalék alatti támogatottsággal rendelkező pártok közé szorulhat Szászországban. A szociáldemokraták a szavazatok 8 százalékára számíthatnak, ami 4,4 százalékpontos visszaesés az öt évvel ezelőtti 12,4 százalékhoz képest, és megegyezik az augusztus elején mért támogatottsággal.

A drezdai Landtagba hatodik pártként bejuthat az FDP is, 5 százalékos támogatottsággal a bejutási küszöbön áll. Várhatóan Szászországban is elveszíti a többséget a 2014 óta kormányzó koalíció. A CDU valószínűleg akkor folytathatja a kormányzást, ha az SPD helyett a Zöldekkel állapodik meg az együttműködésről.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Veszélyben vannak a méhészetek!

Komoly uniós beavatkozásra van szükség az ágazat megmentése érdekében.

Töretlen Salvini népszerűsége

Töretlen Salvini népszerűsége

A rengeteg támadás ellenére sem csökkent Matteo Salvini bevándorlásellenes politikus népszerűsége Olaszországban.

Szomorú: egyre nehezebb a keresztények helyzete Európában

Szomorú: egyre nehezebb a keresztények helyzete Európában

A bécsi székhelyű Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe (továbbiakban OIDACEurope) kimutatása szerint sajnos Európában egyre elterjedtebb a keresztényellenesség.

Köszönetet mondtak Orbán Viktornak Izrael és a zsidóság melletti kiállásáért

Köszönetet mondtak Orbán Viktornak Izrael és a zsidóság melletti kiállásáért

A dicsérő szavak az Európai Zsidó Szövetség elnökétől érkeztek.

Kisnyilast ültetett a momentumos polgármester a újpesti önkormányzati újság élére

Újpesten az alfahíres, álnéven kurucinfós, antiszemita újságíró, Balog Gábor lett a helyi önkormányzati újság/média főszerkesztője és ma reggel statáriálisan mindenkit kirúgtak – korábbi ígéretük ellenére.

Fegyelmi változásokra van szükség az Országgyűlésben az ellenzék botrányos viselkedése miatt

Fegyelmi változásokra van szükség az Országgyűlésben az ellenzék botrányos viselkedése miatt

A parlamentben szerdán történtek ismét világossá tették: szükség van az Országgyűlésről szóló törvény és a házszabály módosítására – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón.

A kormány nem támogatja a dugódíj bevezetését

A kormány eddig sem támogatta, ezután sem támogatja a Demszky-korszakban bevállalt dugódíj bevezetését – olvasható a Miniszterelnökség szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Bevándorláspárti médiumok így még nem lőtték tökön magukat

Bevándorláspárti médiumok így még nem lőtték tökön magukat

Igen látványos bakiba futott bele több nagy hírügynökség is, miután kiderült, hogy a sztorival nem Trumpot támadták, hanem Obamát. Az eset kapcsán várjuk a választ a liberális felebarátainktól: tényleg nem létezik bevándorláspárti propaganda?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére