Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A halálbüntetés ellen foglalt állást az unió és az Európa Tanács

Nagy Gábor

2017.10.09. 20:58

Az Európa Tanács és az Európai Unió ismételten megerõsíti, hogy határozottan és egyértelmûen, minden körülmények között és minden esetben elítéli a halálbüntetést.
BRÜSSZEL, 20:58

Az Európa Tanács és az Európai Unió ismételten megerősíti, hogy határozottan és egyértelműen, minden körülmények között és minden esetben elítéli a halálbüntetést.

Federica Mogherini, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára hétfőn a halálbüntetés elleni küzdelem európai és világnapja alkalmával kiadott közös nyilatkozatukban közölték: a halálbüntetés nem egyeztethető össze az emberi méltósághoz való joggal.

Olyan embertelen és megalázó bánásmódot jelent, amelynek elrettentő hatása nem bizonyított, és amelynek következtében a bírói tévedések visszafordíthatatlanná és végzetessé válhatnak – írták.

Mindkét szervezet felszólította az összes európai államot, hogy erősítsék meg az emberi jogok európai egyezményének a halálbüntetés megtiltására irányuló jegyzőkönyveit. Majd a világ országainak is üzentek – főleg azoknak, akik mai napig alkalmazzák a halálbüntetést –, hogy az eltörlés felé vezető első lépésként haladéktalanul vezessenek be moratóriumot a kivégzésekre, és a függőben lévő halálbüntetéseket enyhítsék börtönbüntetéssé.

Az Európa Tanács és az unió is kifejtette: a világ országainak több mint kétharmada eltörölte a halálbüntetés jogszabályi vagy gyakorlati alkalmazását.

Az ENSZ keretében az Európa Tanács és az Európai Unió továbbra is elkötelezetten támogatja a halálbüntetés eltörlésére irányuló globális tendenciát. A halálbüntetés kiszabásával és alkalmazásával összefüggésben a két szervezet minden rendelkezésére álló eszközzel küzdeni fog a kínzás és az emberi jogok egyéb súlyos megsértése ellen – szögezte le a két szervezet – összegzi az MTI.

Magyarországon a rendszerváltáskor törölték el a halálbüntetést.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére