Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A háború kitörése előtt is probléma volt az illegális fegyverkereskedelem Ukrajnában

888.hu

2022.11.03. 17:00

Az orosz-ukrán háború kezdete óta az Egyesült Államok több mint 17,6 milliárd dolláros biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának.

 

A V4NA beszámolója szerint az Egyesült Államok külügyminisztériuma a napokban jelentette be, hogy fokozott ellenőrzést végeznek az Ukrajnának szállított fegyverek nyomon követésére. A külügyminisztérium átfogó vizsgálata – amelyet a védelmi tárcával, a kereskedelmi tárcával, az igazságügyi tárcával, a belbiztonsági tárcával és más kormányzati szervekkel koordinálnak – a fejlett amerikai fegyverrendszerekre összpontosít.

Az ember által hordozható légvédelmi rendszerek és a páncéltörő rakéták különös jelentőséget kapnak, ezeknek az útját egyébként könnyebb monitorozni. Az igazán nagy kihívás azonban a kézifegyvereket, például a puskát és a lőszerek sorsa, amit jóval nehezebb nyomon követni.

Az amerikai külügyi tárca hangsúlyozta ugyan, hogy eddig nem tártak fel konkrét esetet, azt azonban óvatosan megjegyezte hogy akár előfordulhat, hogy rossz kezekbe kerülnek a fegyverek.

 

Az ukrán kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy megfelelően őrzi és elszámol az átadott amerikai eredetű védelmi felszerelésekkel, bár elismerjük, hogy a harcok kaotikus jellege ezt megnehezítheti.”

– olvasható a közleményben, amely azt is írja, hogy „a háborúk lehetőséget teremthetnek arra, hogy a fegyverek magánkézbe kerüljenek lopás vagy tiltott eladás révén, olykor feketepiacot teremtve a fegyverek számára, amelyek évtizedekig fennmaradnak. Számos bűnöző és nem állami szereplő kísérelhet meg fegyvereket szerezni ukrajnai forrásokból a konfliktus során vagy azt követően, amint az az 1990-es évek balkáni háborúi után történt”.

 

 

A minisztérium bejelentése éppen egybeesett azzal a nyilatkozattal, amelyet Christer Ahlgren, a finn Nemzeti Nyomozóiroda főnyomozója adott az Yle helyi rádióadónak. Úgy véli,

erős a gyanú hogy Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek, és az ehhez szükséges csempészútvonalakat már kialakították.

Nem ez az első eset, hogy elmerül annak az aggálya, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek végül nem a megfelelő helyeken kötnek ki.

Kanadából már márciusban jöttek aggasztó elemzések.

Kelsey Gallagher a Project Ploughshares nevű civil szervezet kutatója arra figyelmeztetett, hogy a szállítmányok egy része a feketepiacra kerülhet, vagy az orosz hadsereg illetve helyi félkatonai csoportok az ukrán nép ellen fordíthatják.

 

Az a valós veszély fenyeget, hogy az ukrán kormány potenciálisan nem tudja ellenőrizni ezeket a fegyvereket.”

– mondta Gallagher.

 

Costanza Musu, az Ottawai Egyetem professzora szintén rávilágított a problémára, mondván: „Nem zárhatjuk ki teljesen annak lehetőségét, hogy a fegyverek egy része rossz kezekbe kerül”.

Musu emlékeztetett, hogy a múltban tűntek már el vagy használtak fel a nyugati fegyverszállítmányokat Afganisztánban, Szaúd-Arábiában és Líbiában is.

 

 

Jürgen Stock, az Interpol főtitkára arról beszélt, hogy az Ukrajnát fegyverekkel ellátó országoknak el kell kezdeniük a fegyverek nyomkövető adatbázisainak ellenőrzését.

A fegyverek magas rendelkezésre állása a jelenlegi konfliktus során a tiltott fegyverek elterjedését fogja eredményezni a konfliktus utáni szakaszban.”

– mondta a szakember.

Meglátása szerint, a szervezett bűnözői csoportok erősödni fognak, ahogy a fegyverek elérhetővé válnak. „A bűnözők már most is erre összpontosítanak, miközben mi itt beszélünk.” – tette hozzá.

 

A svéd rendőrség is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Ukrajna és Oroszország között zajló konfliktusban használt fegyverek Svédországban köthetnek ki, ahol bűnbandák kezébe kerülhetnek.
„Nagy a kockázata annak, hogy illegális fegyverek áramlanak Svédországba.” – mondta Gunnar Appelgren svéd felügyelő a svéd közszolgálati rádiónak.

Appelgren szerint

Sok automata fegyver érkezett, AK-47-esek. Néhány évvel ezelőtt a kézigránátok is bekerültek ezekbe a rakományokba. Ha vannak fegyverek, akkor van piac, és ha vannak konfliktusok, akkor szükség van fegyverekre. Márpedig Svédországban vannak konfliktusok.”

 

 

A helyzet tehát aggasztó.

A demokrata párti Sara Jacobs képviselő Ukrajnáról elmélkedve megjegyezte, hogy

a konfliktus februári kezdete után az USA-nak „nem volt kapacitása a végfelhasználás ellenőrzésére, amit korábban végeztünk”, mert a megfigyelés megváltozik, amikor „egy lázadást kezdünk felfegyverezni”.

 

Az orosz-ukrán háború kezdete óta az Egyesült Államok több mint 17,6 milliárd dolláros biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának, ami Elias Yousif, a Stimson Center munkatársa szerint „több mint hatszorosa annak, amit az Egyesült Államok a Krím Oroszország általi annektálását követő nyolc év alatt nyújtott”. Továbbá az amerikai külügyminisztérium több mint 300 millió dollár értékű magánügyleteteket is engedélyezett Ukrajnának, hússzor többet, mint 2021-ben összesen. A rendszeres fegyverszállításokkal ellentétben a magán-fegyverszállításoknál nincsenek a kormányzati fegyverszállításokra vonatkozó szigorú kereskedelmi követelmények. Ezekben a magáneladásokban a vevők, az eladók és a fegyverek nem kerülnek a nyilvánosság elé.

 

A Global Organized Crime Index 2021-es jelentése is lesújtó képet festett Ukrajnáról az illegális fegyverkereskedelem terén.

Mint írták,

mivel Ukrajna jelentős fegyverkészletekkel rendelkezik, a fegyverekhez való hozzáférésnek kevés akadálya van, és a feketepiacon több millió kézi- és könnyűfegyver van forgalomban, Ukrajna vélhetően az egyik legnagyobb fegyverkereskedelmi piaccal rendelkezik Európában.”

 

Megjegyezték azt is, hogy „Ukrajna már régóta kulcsfontosságú láncszem a globális fegyverkereskedelemben, szerepe a kelet-ukrajnai konfliktus kezdete óta csak fokozódott”. A legtöbb fegyvert a jelentések szerint belföldön szállítják, de az illegális fegyverkereskedelem Oroszország, Fehéroroszország, Moldova, Grúzia és Törökország, valamint az EU és a volt Jugoszlávia országai bűnös fegyverpiacaihoz is kapcsolódik.

A jelentés szerint Ukrajnán belül Odessza, Dnyipro, Harkiv és Kijev városai jelentős logisztikai központok a bűnszövetkezetek számára.

A jelentés szerint

a fegyverek növekvő száma, a viszonylag korlátozott ellenőrzés és a Kelet-Ukrajna egyes részein zajló konfliktus együttesen a kézi- és könnyűfegyverek, különösen a Makarov és Tokarev pisztolyok, AK típusú támadó puskák és Dragunov mesterlövészpuskák bűnügyi piacának erőteljes növekedését eredményezte. Emellett a könnyű géppisztolyoknak is van egy kisebb piaca. A lőfegyverek lefoglalása a legnagyobb mértékben a donyecki és a luhanszki régióban történt, ahol a legintenzívebbek voltak a harcok. A konfliktus sújtotta területek jelentik a tiltott fegyveráramlás fő forrásait az ország többi része számára.”

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére