Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Gazprom nem szórakozik: újabb gázvezetéket zártak el

888.hu

2022.05.13. 12:10

Az árak pedig az egekben.

 

Oroszország elzárja az Európába érkező gázt a Jamal gázvezetéken

–írta az Euronews.

A vezeték lengyelországi működtetőjével szemben Moszkva szankciókat vezetett be, az energiaárak hétről hétre emelkednek, a döntéssel pedig egy újabb utánpótlási vonal szűnt meg.

Moszkva két héttel ezelőtt egyoldalúan elzárta a Lengyelországba és Bulgáriába vezető gázvezetéket, így mindkét ország alternatív megoldásokat keres a gáz pótlására.

Lengyelország panasszal élt, szerintük ugyanis a gázszállítás leállítása orosz részről szerződésszegés.

 

A Gazprom szintén hasonlót állít: az orosz energiaóriás szerint az európai országok azzal vétettek, hogy a szankciók miatt nem engedik a gázvezetékek karbantartását, valamint, hogy részt vegyen azoknak a cégeknek az életében, amelyekbe részvényesként befektetett.

Németország – mivel érzékenyen érinti a Jamal-vezeték leállítása – elítélte az orosz Gazprom döntését.

Összességében el kell mondanunk, hogy a helyzet olyan mértékben romlott, hogy több helyen is valósággá vált a gáz és az olaj fegyverként való alkalmazása.”

idézi Robert Habeck-et, Németország gazdasági és klímaügyi miniszterét a The Wall Street Journal.

 

(Photo by John MACDOUGALL / AFP)

 

Habeck szerint az orosz szankciók célja a gázárak felhajtása.

 

A miniszter szerint az orosz lépés napi 10 millió köbméterrel csökkenti a Németországba irányuló gázszállításokat, ami az országba irányuló éves orosz gázszállítások mintegy 3%-át jelenti.

 

Ezeket a mennyiségeket a gázpiacon alternatív szállítóktól lehet beszerezni – mondta.

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön közölte, hogy nem lehet üzletelni a szankciókkal sújtott cégekkel, amelyek nem vehetnek részt az orosz gázszállításban, de más cégek megtehetik ezt.

 

Az északnyugat-európai benchmarknak számító

holland határidős gáz ügyletek csütörtökön 18%-kal emelkedtek, míg az Egyesült Királyságban a gázárak 34%-kal, a német áramárak pedig 15%-kal ugrottak meg.

 

Bár a gázárak a márciusi csúcsok alatt vannak, továbbra is több mint négyszer olyan magasak, mint egy évvel ezelőtt, ami növeli az inflációs nyomást, ami a központi bankokat a monetáris politika szigorítására készteti.

 

A Reuters csütörtökön arról írt, hogy Oroszország egyik válaszlépése a finn NATO-csatlakozáshoz már ma érvénybe léphet, ugyanis egy finn lap arról ír vezető finn politikusokra hivatkozva, hogy már pénteken felfüggesztheti a Gazprom a Finnország felé irányuló gázszállításokat.

A Finnországban felhasznált gáz nagy része Oroszországból származik, de a gáz az ország éves energiafogyasztásának csak mintegy 5%-át teszi ki.

A gázellátás nagy részének elvesztése azonban azt jelentené, hogy az olyan ipari óriásoknak, mint a Neste és a Metsa, valamint más erdészeti, vegyipari és élelmiszeripari vállalatoknak alternatív energiaforrásokat kellene találniuk, vagy át kellene alakítaniuk termelésüket.

Május 5-én a finn kormány közölte, hogy felkészült arra a lehetőségre, hogy keleti szomszédja május végén leállítja a gázszállítást, válaszul arra, hogy Finnország nem hajlandó eleget tenni az orosz követelésnek, miszerint a gázfizetéseket rubelben kell teljesíteni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Zelenszkij szerint „Donbasz maga a pokol”

A Donbasz megsemmisült, maga a földi pokol – közölte csütörtök éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

MZP újabb alternatív rezsicsökkentési javaslattal állt elő, Bush összetévesztette Irakot és Ukrajnát

MZP újabb alternatív rezsicsökkentési javaslattal állt elő, Bush összetévesztette Irakot és Ukrajnát

Nemcsak a törökök ellenzik a finnek és svédek NATO csatlakozását, az amerikai pénzügyminiszter szerint Oroszországnak kellene fizetnie a háború utáni helyreállítás költségeit.

Václav Klaus: Magyarország bebizonyította, hogy lehetséges a konzervatív politika győzelme

„Magyarország példája bebizonyította, hogy a konzervatív politika győzelme igenis lehetséges, és ez inspiráló” – jelentette ki Václav Klaus, Csehország korábbi elnöke és miniszterelnöke csütörtökön Budapesten.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére