Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A francia szenátus megtiltaná a muzulmán fejkendő viselését az iskolai csoportokat kísérő szülőknek

Békési Marcell

2019.10.30. 20:00

Sem a kormány, sem a baloldali ellenzék nem támogatja a javaslatot.

Az ellenzéki, jobboldali többségű francia szenátus elfogadta azt a törvénytervezetet, amely megtiltaná a vallási jelképek viselését azoknak a szülőknek, akik az iskolai osztálykirándulásokon kísérik a gyerekeket – tudósított az MTI.

A fejkendőről szóló vita rendszeresen kirobban Franciaországban, ahol a szekularizáció, azaz az állam és a vallás szétválasztásának nevében a vallási jelképek viselését szigorúan szabályozzák a törvények.

A kérdés október közepén került napirendre, miután az egyik megyei közgyűlésben az egyik jobboldali képviselő rászólt egy muzulmán fejkendőt viselő anyára, aki egy iskolai csoportot kísért látogatásra a közintézménybe. Az incidensről és az anyját vigasztaló fiáról készült felvétel nagy vitát váltott ki a francia közéletben.

A kedd esti szenátusi szavazás a délnyugat-franciaországi Bayonne mecseténél két súlyos sérültet követelő lövöldözés másnapján történt, amelyet Emmanuel Macron államfő és valamennyi francia párt elítélt. A heves vita után a felsőházban a szenátorok 163 igen szavazattal 114 ellenében és negyven tartózkodás mellett fogadták el a vallási jelképek viselését az iskolai csoportokat önkéntesen kísérő szülők számára tiltó tervezetet.

A muzulmán fejkendő korlátozását célzó intézkedésnek azonban nincs esélye életbe lépni, mert ahhoz a nemzetgyűlésnek is meg kellene szavaznia a javaslatot, de azt sem a kormány, sem a baloldali ellenzék nem támogatja.

– írta az MTI

A vallási jelképek viselését az iskolásokat kísérő szülőknek megtiltó javaslatot a jobbközép Köztársaságiak nyújtották be a szenátusban, ahol Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter ellenezte a törvénytervezetet.

Franciaországban rendszeresen vita folyik az iszlám helyéről a társadalomban, miután a második világháború óta folyamatosan nő a muszlim hagyományú családok száma.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére