Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A francia kormány szerint nem elég a járvány megfékezéséhez az éjszakai kijárási tilalom

888 / MTI

2021.01.27. 21:30

A francia kormány több forgatókönyvet is tanulmányoz, beleértve a nagyon szigorú karantént is, miután a jelenleg érvényben lévő, délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom nem elég hatékony a koronavírus-járvány megfékezéséhez – közölte a szerdai kormányülést és a védelmi tanács ülését követően Gabriel Attal kormányszóvivő.

A forgatókönyvek között a jelenlegi helyzet megtartásától a nagyon szigorú karanténig több lehetőség szerepel – mondta a kormányszóvivő.
A döntés meghozatalához Emmanuel Macron államfő további elemzéseket kért a lehetséges forgatókönyvekről és azok hatásairól,

de a jelenlegi helyzet fenntartása kevésbé tűnik valószínűnek”

– hangsúlyozta Gabriel Attal.
A kijárási tilalomnak a kormányszóvivő szerint „relatív hatása” van, ami „valós, de jelenleg nem elégséges”, mert bár lassítja a vírus terjedését, de nem elég gyorsan, miközben a korábbinál fertőzőbb variánsok egyre nagyobb mértékben terjednek az országban.
A párizsi közkórházak igazgatóságának tanulmánya szerint a nagyon fertőző brit változat aránya a párizsi régióban január 11–22. között 9,4 százalék volt, s emiatt ismét „nagyon jelentős” a betegfelvétel a kórházakban.

A kormány a következő napokban egyeztet a parlamenttel és a szakszervezetekkel a lehetséges megoldásokról.
A kormányszóvivő elismerte – s ezzel magyarázható a kormányzati óvatosság –, hogy

»a franciák belefáradtak« az egészségügyi helyzet miatti korlátozásokba”.

Az Elabe közvélemény-kutató intézetnek a BFM hírtévében szerdán közzétett felmérése szerint a franciák 52 százaléka nem támogat egy újabb olyan szigorú lezárást, mint milyen a tavaszi volt, a valamivel enyhébb, novemberi változatot viszont a többség, 52 százalék elfogadná.
Tavasszal a franciák 93 százaléka értett egyet a lezárással, ősszel pedig 67 százalékos volt az arány.
Franciaországban október 29-étől hat hétig volt érvényben második alkalommal általános karantén, amelyet december közepén este 8 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom váltott fel. Ennek kezdetét tíz nappal ezelőtt délután 6 órára hozta előre a kormány.

„Nincs többé konszenzus a karantén ügyében, Franciaország megosztott” – mondta a kutatást vezető Bernard Sananes. „Nem szabad elfelejteni, hogy a konszenzus megvolt, és nagyon stabil volt.

Mindannyiunkat meglepett, hogy a franciák az első karantén alatt mennyire elfogadták ezt az intézkedést”

– tette hozzá.
Jóllehet a járványhelyzet romlást mutat, de nem olyan látványos és ugrásszerű módon, mint a korábbi lezárások előtt, a napi esetszám heti átlagban 20 ezer körül stagnál, az elmúlt 24 órában 26 916 új estet jelentettek.

A kórházi betegfelvétel egy héttel ezelőtt kezdett emelkedni, átlagosan napi 2 ezerre, a kórházakban jelenleg 27 169 fertőzöttet ápolnak, 128-cal többet, mint kedden, akik közül már több mint 3 ezren vannak intenzív osztályon, ami a kritikus szintet jelenti. A súlyos betegek száma az elmúlt 24 órában 26-tal nőtt, jelenleg 3107.
A járvány kezdete óta Franciaországban 74 456-an vesztették életüket, az elmúlt 24 órában 350-en, a beoltottak száma 1,2 millió.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére