Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A forradalom után 29 évvel a románok még mindig odavannak Ceausescuért

Bokor Gábor

2018.12.27. 13:30

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint keleti szomszédunknál töretlen Ceausescu népszerûsége, és 29 évvel a forradalom után még mindig a kommunista vezetõt tartják a legsikeresebbnek.

Csütörtökön hozta nyilvánosságra az ISOGEP nevű román közvélemény-kutató a legfrissebb felmérésének eredményét, mely szerint a románok nagy része nem különösebben szeretné, ha az ország ismét királysággá alakulna.

  • A jelenlegi, az államfőnek kiemelt szerepet biztosító félelnöki rendszerrel a legelégedettebb 40 százalék mondta azt, hogy minden úgy jó, ahogy van.
  • 26 százalék viszont még keményebb kezű államfőt szeretne: ők az Egyesült Államokból ismert elnöki rendszert preferálják, amelyben az államfő egyben a kormányt is irányítja.
  • Az alkotmányos monarchiára csupán 11 százalék vágyik, igaz, ők valamivel többen vannak, mint az elnököt jelképes szerepre kárhoztató parlamentáris köztársaság támogatói.

A felmérés november 15. és december 6. között készült 1065 fő megkérdezésével, a hibahatár 3 százalék.

Azonban az intézet egy sokkal érdekesebb dolognak is utánajárt, ugyanis az elmúlt évtizedek államfőit is rangsoroltatták a román lakossággal. Megállapították, hogy csaknem harminc évvel a forradalom után is töretlen a kommunizmus iránti nosztalgia, a románok visszasírják a Ceausescu-korszakot. 

A Főtér által szemlézett kutatás szerint a legpozitívabb megítélése még mindig a volt kommunista diktátornak, Nicolae Ceausescunak van a román nép körében. Az 1065 megkérdezett róla nyilatkozott a legkedvezőbben és ő kapta a legkevesebb kritikát is. A megkérdezettek 64,3 százalékának volt jó, és csupán 31,7 százalékának rossz véleménye.
A pozitívan nyilatkozók 45 százaléka 49 év alatti, azaz az 1989-es forradalom előtt még nem töltötte be a 20. életévét.

A diktátorhoz hasonló népszerűségnek örvend még Klaus Johannis mostani államfő is, akinek a munkáját a megkérdezettek 50,7 százaléka ítélte pozitívnak, 46,3 százalék pedig rossznak. Õt Traian Basescu követi a népszerűségi listán, igaz, az ő esetében már több a fekete pont, mint a piros: a megkérdezettek 42,2 százaléka ítélte hasznosnak, 54,5 százalék károsnak a munkásságát.

Hasonló Emil Constantinescu megítélése is, esetében az interjúalanyok 41,1 százaléka pozitív, míg 52,1 százalék negatív irányba billentette a mérleg nyelvét. A legrosszabb román államfő címet Ion Iliescu érdemelte ki, az ő tevékenységét a megkérdezettek 63,1 százaléka károsnak ítélte, és csupán 33,9 százalék gondolta jónak. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére