Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A forradalmár katalánok Brüsszelbe menekültek

Nagy Gábor

2017.10.30. 15:28

Katalán lapok úgy tudják, Carles Puigdemont katalán elnök és a kormány több tagja is Brüsszelbe utazott. A döntés mögött az állhat, hogy a spanyol fõügyész lázadás, zendülés, hûtlen kezelés és egyéb bûncselekmények miatt büntetõeljárás megindítását kezdeményezte ellenük.
BRÜSSZEL, 15:28

Katalán lapok úgy tudják, Carles Puigdemont katalán elnök és a kormány több tagja is Brüsszelbe utazott. A döntés mögött az állhat, hogy a spanyol főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezte ellenük.

Az El Periódico értesülései szerint a katalán politikusok belga vezetőkkel találkoznak, amit Amadeu Altafaj, a katalán kormány brüsszeli külképviseletének szintén menesztett vezetője szervezett meg. A La Vanguardia pedig úgy tudja, a katalán politikusok délután a sajtó előtt is megjelenhetnek.

A spanyol sajtó egész nap azt találgatta: hol lehet Carles Puigdemont azóta, hogy péntek este Mariano Rajoy spanyol kormányfő felmentette a katalán kormányt.

A politikus nem jelent meg pártja, az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) vezető testületének rendkívüli ülésén sem, ahol arról döntöttek, hogy indulnak a december 21-i előrehozott parlamenti választásokon Katalóniában.

Belga lapok vasárnap már azt írták, hogy a katalán kormányfő menedékjogot kérhet, amit a belgák meg is adhatnak neki. Valószínűséggel azért is kérhet Puigdemont épp a belgáktól menedékjogot, mert a belga jogrendszer nem engedi meg a kiadatást.

Közben a spanyol főügyész hétfői sajtótájékoztatójából kiderült, hogy a madridi fenyegetés valóssággá vált. Mint ahogy a főügyész mondta:

Döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő (utalt a Katalán Köztársaság pénteki kikiáltására – a szerk.), amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött, az alkotmány teljes semmibevételével október 27-én."

José Manuel Maza hozzátette: mivel tisztségükből már felmentették őket, a keresetet velük szemben a spanyol központi büntetőbírósághoz nyújtják be.

A feloszlatott katalán parlament hét elnökségi tagja közül azokat érinti az állami főügyész bejelentése, akik döntéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a katalán törvényhozás elé kerülhessenek a függetlenségi folyamat előrehaladását célzó javaslatok.

Velük szemben a legfelsőbb bíróság folytathat eljárást, mivel ők december 21-ig, az előrehozott katalán parlamenti választásokig formálisan hivatalban maradnak.

Az állami főügyész által ismertetett bűncselekmények közül a lázadás a legsúlyosabb, a spanyol büntető törvénykönyv szerint a maximálisan kiszabható büntetés érte 30 év szabadságvesztés. Lázadás bűncselekménye miatt Spanyolországban utoljára az 1981-es katonai puccskísérletben részt vevő csendőrtiszteket ítélték el, akik behatoltak a parlamentbe, és túszul ejtették az ott tartózkodó képviselőket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére