Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A finn szociáldemokraták szerezték meg a legtöbb szavazatot az előzetes voksoláson

Tóth Dalma

2019.04.14. 20:31

A baloldali finn Szociáldemokrata Párt (SPD) szerezte meg a legtöbb szavazatot az elõzetesen tartott parlamenti választáson - közölte vasárnap este a finn igazságügyi minisztérium.
HELSINKI, 20:31

A baloldali finn Szociáldemokrata Párt (SPD) szerezte meg a legtöbb szavazatot az előzetesen tartott parlamenti választáson – közölte vasárnap este a finn igazságügyi minisztérium.

Finnországban hét napon át, keddig lehetett voksolni előzetesen, és ez idő alatt a szavazásra jogosultak 35,5 százaléka járult urnákhoz. Aki ebben az időszakban nem adta le a szavazatát, a vasárnapi rendes választáson tehette meg.

A minisztérium összesítése szerint az előzetes szavazáson az Antti Rinne vezette szociáldemokraták a voksok 18,9 százalékát szerezték meg, és a Petteri Orpo pénzügyminiszter vezette jobbközép Nemzeti Szövetség végzett a második helyen a szavazatok 17,2 százalékával. A harmadik a leköszönő miniszterelnök, Juha Sipila vezette Centrumpárt a szavazatok 15,4 százalékával, a nacionalista Finnek Pártja (korábbi nevükön Igazi Finnek) pedig 15,1 százalékkal állnak a negyedik helyen. A szavazóhelyiségek már bezártak, és hamarosan közzéteszik a vasárnapi voksolás első részeredményeit is.

Az előzetes eredmények gyakran eltérő képet mutatnak a végleges eredményekhez képest, mivel másként viselkednek a szavazók az ország különböző régióiban. Mivel az előzetesen leadott voksokból ítélve szoros a verseny, könnyen előfordulhat, hogy végül nem az a párt győz, amely a legtöbb előzetesen leadott voksot gyűjtötte össze, így a kormányalakítási megbízást sem az kapja. Bonyolíthatja a helyzetet az, hogy a Finnek Pártja szemlátomást jól szerepelt a választáson, miközben a pártvezetők zöme elutasít mindenfajta együttműködést ezzel a formációval.

A Rinne vezette SDP közel egy éve vezeti a népszerűségi listákat, a legutóbbi  közvélemény-kutatások 19 százalékos támogatottságot mértek neki. A szociáldemokraták utoljára 1999-ben nyertek általános választásokon, bár azóta különböző kormánykoalíciók tagjai voltak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére