Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Fehér Ház globális élelmiszerhiányra figyelmeztet, Orbán ismét előre gondolkodott

888

2022.03.22. 13:00

A Fehér Ház hétfőn közölte, hogy a világ egyes részein élelmiszerhiány várható Oroszország ukrajnai inváziója miatt.

 

Arra számítunk, hogy a magasabb energia-, műtrágya-, búza- és kukoricaárak hatással lehetnek a termesztés és a kritikus élelmiszerek beszerzésének árára a világ országaiban”

– mondta hétfőn Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára.

 

Elmondta, hogy élelmiszerhiány várhatóan nem az Egyesült Államokban, hanem afrikai, közel-keleti és délkelet-ázsiai országokban sújtja majd a lakosságot.

A jelentések rámutattak arra is, hogy Ukrajna és Oroszország termeli a világon a búza, a kukorica és az árpa jelentős részét, valamint az energiát és a műtrágyát.

 

Annak ellenére, hogy Psaki biztosította, hogy az Egyesült Államok nem szenved élelmiszerhiányban, a műtrágya, a gabona és az üzemanyag költsége jelentős hatással lehet az élelmiszerárakra.

 

Psaki szerint a Fehér Ház továbbra is együttműködhet a globális szervezetekkel annak érdekében, hogy „mindent megtegyenek” az élelmiszerhiány „enyhítése” érdekében világszerte.

„Jelenleg aktív megbeszélések folynak. Tudatában vagyunk annak, hogy még ha jelen pillanatban nem is látjuk, az ellátási láncnak néha késleltetett hatása lehet.” – mondta a Biden-adminisztráció erőfeszítéseit jelezve a probléma megoldására.

 

A magyar kormány már hetekkel ezelőtt reagált a lehetséges élelmiszerválságra.

Március elején betiltották a gabonakivitelt Magyarországról. Az agrárminiszter szerint a háború miatti áremelkedésre reagáltak ezzel az intézkedéssel.

A tiltást azután hozta meg a kormány, hogy a gabona ára drasztikus emelkedésnek indult a tőzsdéken.

 

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, az ország ellen indított háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságba emelkedett, az étolaj ára szintén, mivel keleti szomszédunk a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre.

Ugyanakkor Orbán Viktor kormányfő a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gazdakongresszusán az európai uniós szankciókról szólva közölte: a mostani más, mint a korábbiak, ez nekünk is fájni fog.

A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy sikerüljön elérni:

a szankciós politikából az energia területe kimaradjon.

 

Ahogy fogalmazott,

a drága energia most is bajt okoz, de ennél is rosszabb, ha nincs energia, akkor ugyanis megáll a gazdaság vagy annak bizonyos szegmense.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére