Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Európai Bizottság „igazságosabb” adóztatást szeretne

888.hu

2021.07.13. 09:00

A techcégek megadóztatása az Európai Unióban háttérbe szorul a globális minimumadó tervezete miatt.

 

Az Európai Bizottság felfüggeszti a digitális adózás bevezetésére irányuló tervét annak érdekében, hogy ne veszélyeztesse az „igazságosabb” adózással kapcsolatos globális megállapodásra vonatkozó terveket – jelentette be hétfőn Daniel Ferrie, a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

A G20-as csoport szombati tárgyalásain elért „rendkívüli áttörést követően úgy döntöttünk, hogy felfüggesztjük a digitális adózással kapcsolatos munkánkat” – közölte Ferrie, miután Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter vasárnap arra kérte fel a bizottságot, hogy halassza el az adótervezetre vonatkozó javaslatot. A szóvivő hozzátette: a folyamat sikeres lezárása erőfeszítést igényel minden féltől, és a bizottság most erre összpontosít.

A technológiai cégekre kivetendő új adó javaslatát július 20-án jelentette volna be a testület, hogy egyfajta forrásbevételben részesüljön a koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó 750 milliárd eurós helyreállítási csomagjához.

Az Egyesült Államok azért kérte fel a bizottságot a terv felfüggesztésére, mivel az alááshatja a globális minimumadóról szóló megállapodást, és bonyolíthatja a jóváhagyását az amerikai szövetségi törvényhozásban.

A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország, a G20-as csoport múlt hétvégén Velencében tanácskozó gazdasági és pénzügyminiszterei közölték: megegyezés született a globális minimumadóról. Janet Yellen hétfőn az eurócsoporthoz tartozó országok brüsszeli egyeztetése során sürgette az Európai Unió országait, hogy írják alá a társasági adózás átalakításáról szóló globális megállapodást, tartsák fenn a költségvetési támogatást és a kiadások növelését a járvány okozta gazdasági bizonytalanság leküzdéséhez.

„Olyan fenntartható bevételi forrásokra van szükségünk, amelyek nem a munkabérek további adóztatásán alapulnak” – jelentette ki Yellen. Hozzátette: „Véget kell vetni annak is, hogy a vállalatok a tőkejövedelmeket alacsony adózású országokba helyezzék át, és meg kell állítanunk azokat a számviteli trükköket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy elkerüljék méltányos részesedésük megfizetését.”

Paolo Gentiloni gazdaságért felelős uniós biztos az eurócsoport ülését lezáró sajtótájékoztatón közölte: „A nemzetközi társasági adóról szóló megállapodás elérése prioritás számunkra, és az Európai Bizottság együtt fog működni az amerikai kormánnyal ennek elérése érdekében. Ezért is döntöttünk a digitális adóra vonatkozó uniós keret kidolgozásának befagyasztása mellett.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére