Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"A dzsihadisták menekülési útvonala egyértelmûen Európa felé vezet"

Horváth József György

2018.09.05. 20:30

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezetõ kutatója nemrég tért vissza Szíriából, és a Mandinernek nyilatkozva elmondta, hogy az élet kezd visszatérni a szíriai városokba, azonban a vereség elõtt álló dzsihadisták menekülési útvonala egyértelmûen Európa felé vezet.
A Migrációkutató Intézet vezető kutatója a nyár nagy részét Szíriában töltötte, útjának elsődleges célja a magyar családok által összegyűjtött közel 6 millió forint értékű adomány átadása volt, amelyet a damaszkuszi görögkatolikus patriarchátus által szervezett gyermekprogramokra fordítanak.

Nagyon meglepő volt számomra, hogy Damaszkusz alapvetően biztonságos. Sétáltam egyedül a városban, este is, utaztam tömegközlekedéssel városok között is"

– nyilatkozta a Mandinernek Speidl Bianka, aki hozzátette: nagyon mély fájdalom és szomorúság érződik a levegőben, az emberek rettenetesen fáradtak, kimerültek. A látvány szívbe markoló, minden elhanyagolt, a külvárosok le vannak rombolva, a keresztény negyed és a keleti kerületek tele vannak becsapódott a rakéták nyomaival. Mindent belep valamiféle szürke por, a levegő rettenetesen szennyezett. Az ország területének a kormányzati ellenőrzés alatt álló területei biztonságosak, ám a gazdasági helyzet rendkívül rossz. A háború előtti fizetésük körülbelül egyötödét kapják az állami alkalmazottak, ami 70-80 dollár, míg az árak a két-háromszorosára emelkedtek.

Az emberek minden alkalmat megragadnak arra, hogy sétáljanak, az utcákon, tereken, parkokban, kávézókban üldögéljenek és beszélgessenek. Az éjszakai élet pezseg, élvezik a meleg nyári estéket és közösen töltik el a szabadidejüket, újra érzik, hogy ezt megtehetik, örülnek, hogy élnek"

– emelte ki a kutató.

Most az lenne a legfontosabb, hogy az újjáépítés minél hamarabb kezdetét vegye, ez gátolhatná meg a gazdasági migrációt és az értelmiség kivándorlását"

– hangsúlyozta Speidl Bianka.

A kutató szerint az Európai Unió Szíriával kapcsolatos politikáját egyrészt a destruktív brit és francia álláspont határozza meg, amelynek egyetlen célja, hogy bármi áron, akár a dzsihadistákhoz kapcsolódó szervezetekkel és csoportokkal is együttműködve megdöntse a szíriai kormányzati rendszert. Németország prioritása pedig az agyelszívás, Szíria szellemi kivéreztetése.

Az Európai Uniónak eddig semmilyen olyan megnyilvánulása nem volt, amely a békés rendezést előmozdította volna"

– hangsúlyozta Speidl, hozzátéve, hogy az EU villámgyorsan átvette azt a narratívát, amely egyértelműen a szír kormányzatot állította be minden baj forrásának.

"Az EU vezetői olyan médiaforrásokra hivatkozva alakították ki a véleményüket, amelyek olyan személyektől és szervektől származtak, akikről bebizonyosodott, hogy dzsihadista terrorszervezetekhez tartoztak, például az úgynevezett Fehér Sisakosoktól, amely állítólagos embermentő osztag, a valóságban azonban az al-Kaida leányvállalata, humanitárius álarca."

Speidl Bianka személyes tapasztalatai alapján azt is elmondta a Mandiner kérdésére, hogy Szíriában főleg az értelmiség gondolkodik a kivándorláson, illetve a gazdasági migráció továbbra is zajlik. Szerinte mindez óriási probléma, a jelenlegi helyzetben minden ember távozása tízszeres veszteséget jelent. Azonban a felszabadított területekre máris tízezrek térnek vissza.

Azok, akik a környező államokban találtak menedéket, az első adandó alkalommal haza fognak térni. A szír állam mindent megtesz, hogy visszahozza a munkaképes embereket"

– emelte ki a kutató.

Azt hiszem Európa szempontjából minden eddiginél veszélyesebb időszakhoz érkeztünk, a dzsihadisták menekülési útvonala egyértelműen Európa felé vezet. Aki európai útlevéllel, európai állampolgárként ment ki harcolni, az nem fogja megvárni, hogy Idlíbben – abban a tartományban, ahol a megbékélést visszautasító lázadók összegyűltek – érje a halál az utolsó offenzíva során. Aki nem rendelkezik európai útlevéllel, az menekültként érkezhet meg a kontinensre"

– hangsúlyozta Speidl Bianka, aki szerint a fentebb említett uniós ideológiai csapda miatt – amely minden rosszért a szír kormányzatot teszi kizárólagos felelőssé – a terroristák továbbra is menekültként tudják magukat „eladni” a bevándorlási hatóságoknak, hiszen csak annyit kell mondaniuk, hogy Aszad elől menekülnek.

A kormányerők elől pedig ma Szíriában a dzsihadista terroristákon kívül senki nem menekül."

A teljes interjút itt olvashatjátok!

(Forrás: Mandiner)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére