Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A demokrata Joe Biden ebben a pillanatban bukta el azt, hogy valaha elnök legyen

Bokor Gábor

2019.08.30. 10:30

Előadott egy csodaszép sztorit, csak egy hiba volt azzal, mégpedig az, hogy ordas nagy kamu volt.

A volt alelnök – aki jelenleg a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa – a napokban egy választási nagygyűlésen megható történettel idézte fel afganisztáni látogatását, ám a Washington Post kiderítette, hogy egyetlen szó sem igaz belőle.

Joe Biden múlt pénteken tartott választási nagygyűlést az északkeleti New Hampshire államban, ahol élénken ecsetelte a hallgatóságnak, hogy még alelnökként az afganisztáni Konarban járt, ahol ropogtak a fegyverek és halál leselkedett az amerikaiakra. Elmesélte, hogy egy négycsillagos tábornok hívta meg őt, hogy kitüntesse a haditengerészet egyik kapitányát a hősiességéért. Azzal folytatta, hogy néhányan óva intették, de ő félresöpörte az aggodalmakat, nekivágott a kockázatos útnak.

Egy alelnököt mindig el lehet veszíteni, de ezekből a srácokból már nem veszíthetünk el senkit. Ez nem vicc

– idézte fel a veszélyekkel járó küldetés történetét, majd elmondta: a kitüntetendő kapitány tűzharc közepette ereszkedett le egy mély szakadékba, hogy a hátán hozza fel bajtársa holttestét. Ezért kapta volna a kitüntetést.

Uram, én nem akarom ezt az átkozott kitüntetést, ne tűzze ki rám! Ne tegye rám ezt a kitüntetést, uram! Kérem, uram, ne tegye. A bajtársam meghalt

– fejezte be a szívszorító történetet, majdnem kiáltásba fúlva Joe Biden.

Csaknem félezren hallgatták Biden elképesztő sztoriját. Hogy még hihetőbb legyen, az elnökjelölt-aspiráns megesküdött arra, hogy ez így történt. Az amerikai lap kiderítette, hogy hiába a szép sztori, egy hatalmas kacsa az egész, egy szó sem igaz belőle.

A történet, néhány apróbb és általános részlettől eltekintve, nem igaz. A történetet valószínűleg amerikai katonák és parancsnokaik elbeszéléseinek alapján, kampányszakemberei segítségével állította össze, de bátor vállalkozásra, együttérző találkozóra a katonákkal soha nem került sor

– írja a lap, mely megemlítette: Joe Biden 2008-ban valóban járt Afganisztánban, más amerikai szenátorokkal együtt, de nem alelnökként, hanem még szenátorként. Valóban találkozott egy fiatal katonával, aki kimentette bajtársa holttestét, de a bátor katona nem kapitány volt, és szó sem volt róla, hogy Biden kitüntette volna őt. Kyle J. White közlegényt hat esztendővel később Barack Obama elnök tüntette ki a Fehér Házban.

Fotó: AFP

A The Washington Post így összegezte a történetet: a lényeg, hogy három perc leforgása alatt Biden nem mondott igazat az időpontot, a helyszínt, a hősies cselekedetet, a kitüntetést, a katona rangját illetően, mint ahogyan a saját szerepéről is tévesen számolt be. Az egész történetben egyetlen részlet volt igaz, de az sem teljesen: 2011-ben Joe Biden Washingtonban – már alelnökként – valóban kitüntetett egy katonát, Chad Workman őrmestert, aki azt mondta, nem hiszi, hogy megérdemli az elismerést.

A leleplező cikk megjelenése után Biden a lap munkatársának azt mondta, hogy a választási rendezvényen valójában Workman kitüntetését idézte fel, jóllehet, arra máskor, máshol, másért és más körülmények között került sor.

A bátor emberekről akartam beszélni, arról, hogy milyen hihetetlen a harcosoknak ez a nemzedéke, ezek az elesett angyalkák, akiket elveszítettünk. Mi ebben a rossz?

– értetlenkedett Joe Biden.

A lap megjegyezte: a 76 éves Biden a kampányban eddig számtalan baklövést követett el, tévedett vagy nem mondott igazat, és emiatt is egyre gyakrabban kerül szóba az életkora. A lap emlékeztetett arra is, hogy 1987-ben Bidennek vissza kellett lépnie az 1988-as elnökjelöltségért folytatott küzdelemből, mert kiderült, hogy plagizált: a sajátjaként mondta el Neil Kinnock brit politikus, a brit Munkáspárt akkori vezetője egyik beszédét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A Krím soha többé nem lesz Ukrajna része, Koszovót pedig „elrabolták” Szerbiától

A Krím félsziget soha többé nem lesz Ukrajna része, Koszovót pedig „elrabolták” Szerbiától – mondta Zoran Milanovic horvát államfő hétfőn újságíróknak Petrinjában, a litvániai NATO-misszióba induló 3. horvát kontingens búcsúztatóján.

LMBTQ-pornóújságot találtak egy iskola könyvtárában, felháborodtak a szülők

Persze az LMBTQ-aktivisták rögtön diszkriminációt kiáltottak...

Törökország jóváhagyhatja Finnország NATO-csatlakozását

Svédország viszont hoppon maradt: az ő csatlakozásukat Ankara provokációkra hivatkozva nem támogatja.

Orbán Viktor: Egy fokozattal feljebb emeltük az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal

Orbán Viktor: Egy fokozattal feljebb emeltük az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal

Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére