Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A demokrácia fekete napja Törökországban

Horváth József György

2016.03.05. 14:09

Könnygázt és vízágyúkat vetett be péntek este a török rohamrendõrség, hogy átverekedhesse magát az ellenzéki Zaman médiacsoport szerkesztõségénél összegyûlt tömegen, majd megrohamozta az épületet. A demonstráció szombaton is folytatódott, a rendõri megtorlás ez esetben sem maradt el.

A több száz demonstráló amiatt tiltakozott, mert egy pénteki bírósági döntés értelmében a lap igazgatását az állam által kinevezett tagokból álló felügyeletre bízták, és ez sokak szerint gyakorlatilag a Zaman állami ellenőrzés alá helyezését jelenti.

A Törökország egyik legnagyobb példányszámú újságja és a hozzá kapcsolódó médiumok a Recep Tayyip Erdogan török elnök legnagyobb politikai ellenfelének számító Fethullah Gülen iszlám hitszónok érdekeltségébe tartoznak. Gülen ellen január elején pert indítottak a török hatóságok, és azzal vádolják, hogy 2013-ban egy korrupciós botrány kirobbantásával meg akarta dönteni az akkor miniszterelnök Erdogan hatalmát.

A pénteki döntés az angol nyelvű Today's Zaman című lapot, valamint egy hírügynökséget érint.

Azzal, hogy ezentúl Ankara nevezi ki a médiacsoport szerkesztőségének és menedzsmentjének vezetőit, tovább szűkül az ellenzéki televíziós csatornák és újságok köre Törökországban.

Abdulhamid Bilici, a Zaman főszerkesztője a szerkesztőség előtt egybegyűlt tömegnek azt mondta, az isztambuli főügyész által meghozott bírósági határozat "a demokrácia fekete napja" Törökországban.

A Gülen és hívei elleni hatósági fellépés szüntelenül folyik azóta, hogy az Erdogan által alapított Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tavaly novemberben megnyerte az előre hozott választásokat.

Az 1999 óta az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Gülen korábban Erdogan szövetségese volt, egy ideje azonban legfőbb ellenfelének számít, és úgy tudni róla, hogy jelentős befolyásra tett szert az igazságszolgáltatásban és az államigazgatásban. A török elnök azzal vádolja a befolyásos hitszónokot, hogy "párhuzamos államot" akar kiépíteni a Törökországban.

Szombaton folytatódott a tüntetők és a rohamrendőrség közti harc

Ezekben a percekben is könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket vetett be a rendőrség Törökországban az ellenzéki Zaman médiacsoport isztambuli szerkesztőségénél tüntetők ellen, miután már előző este szétoszlatta az összegyűlt tömeget.

A lap szombati számában a sajtószabadság szempontjából szégyenteljesnek nevezte a döntést, és úgy vélte, hogy azzal "az alkotmányt is felfüggesztették".
 

(Independent, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére