Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A CSU még nem zárta le a vitát Merkellel

Nagy Gábor

2018.06.29. 21:30

A brüsszeli EU-csúcson elért eredményekkel együtt sem tartja lezártnak a közösség valamely tagországában már regisztrált menedékkérõk németországi visszafordítása körül a testvérpárt CDU vezetõjével, Angela Merkellel kialakult vitát a bajor CSU.

A brüsszeli EU-csúcson elért eredményekkel együtt sem tartja lezártnak a közösség valamely tagországában már regisztrált menedékkérők németországi visszafordítása körül a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjével, Angela Merkellel kialakult vitát a bajor Keresztényszociális Unió (CSU).

Alexander Dobrindt állásfoglalásában hangsúlyozta: Pártja, a CSU által elindított németországi vitának tulajdonítható, hogy az EU "végre erőteljesebben foglalkozik a migráció témájával". A találkozón elfogadott dokumentumban rögzített intézkedések közül pedig sokat már "régóta nyomatékosan követel a CSU", így az EU külső határának jobb védelmét és a menekültközpontok felállítását az EU-n kívül.

Azzal kapcsolatban, hogy elégségesnek tartják-e az előrelépést a vita lezárásához, csupán annyit közölt, hogy alaposan megvizsgálják a csúcs eredményeit.

Mint ismert, a CSU és vezetője, Horst Seehofer belügyminiszter szerint meg kell tagadni a belépést a német határon az EU-ban máshol már regisztrált menedékkérőktől. Angela Merkel és a CDU szerint ezt egyoldalúan nem lehet bevezetni, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról. Jelenleg mindenkit beengednek, aki azt mondja, hogy menedéket akar kérni Németországban, kivéve a korábban már elutasított és belépési tilalom alá vett menedékkérőket.

A kancellár pénteken Brüsszelben a kétnapos tanácskozás után sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az eredmények "több mint egyenértékűek" a CSU által javasolt intézkedésnél. Merkel hozzátette, hogy Berlinbe visszatérve tájékoztatja a CSU-t és a koalíciós partnerét, a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) a Brüsszelben végzett munkáról, és szombaton is számos egyeztetést folytatnak majd.

A jelenlegi tervek szerint vasárnap a CDU Berlinben, a CSU vezetősége pedig Münchenben tanácskozik a harmadik hete zajló vitáról, amely miatt akár a testvérpárti szövetség és a kormánykoalíció is felbomolhat.

A német közvélemény megosztott a CDU és a CSU vitájának ügyében

A ZDF pénteken ismertetett közvélemény-kutatási adatai szerint 58 százalék ugyan egyetért a CSU-val abban, hogy meg kell tagadni a belépést a máshol már regisztrált menedékkérőktől, de 68 százalék úgy véli, hogy ez a gyakorlatban nem működne. A felmérésében azt is kimutatták, hogy 91 százalék szerint csak más EU-s országokkal együttműködve lehet rendezni a menekültügyi problémákat, és csupán 9 százalék gondolja, hogy Németországnak inkább egyedül, önállóan kellene próbálkoznia.

A vita visszavetette a kormánypártok választói támogatottságát

Ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, a CDU/CSU a szavazatok 32 százalékát gyűjtené össze, ami 1 százalékpontos csökkenés az előző, június eleji méréshez képest. Az SPD 2 százalékponttal 18 százalékra gyengült.

A legnagyobb ellenzéki párt, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 1 százalékponttal 14 százalékra, a Zöldek ugyancsak 1 százalékponttal szintén 14 százalékra erősödtek, a Baloldal (Die Linke) 1 százalékpontos gyengülés után 10 százalékon, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 1 százalékkal erősödve 9 százalékon áll.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére