Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A csehek elfogták az egyik legkeresettebb kurd vezért

Bokor Gábor

2018.02.25. 19:00

A cseh hatóságok vasárnap õrizetbe vették a legjelentõsebb szíriai kurd párt egykori vezetõjét, aki egy konferenciára érkezett az országba.
PRÁGA, 19:00

A cseh hatóságok vasárnap őrizetbe vették a legjelentősebb szíriai kurd párt egykori vezetőjét, aki egy konferenciára érkezett az országba.

Törökország kérésére a cseh hatóságok őrizetbe vették Prágában Száleh Muszlimot, a legjelentősebb szíriai kurd párt egykori vezetőjét. Az Anadolu török hírügynökség vasárnap jelentette be, hogy a Demokratikus Egység Pártjának (PYD) politikusa egy konferencián vett részt a cseh fővárosban, ahol az egyik török résztvevő kiszúrta őt.

A férfi a tanácskozás során lefényképezte őt, ezután a cseh rendőrség Törökország kérésére őrizetbe vette a szíriai kurd vezetőt"

– állítja egy Muszlimhoz közel álló forrás.

A cseh rendőrség szóvivője megerősítette, hogy őrizetbe vettek egy 67 éves férfit, akit az Interpol is köröz, azonban nem nevezte meg az illetőt. Andrea Zoulova közölte, hogy a körözött személyt vasárnapra virradóra vették őrizetbe egy cseh ügyész előzetes hozzájárulásával.

A két ország külügyminiszterei meg fogják vitatni Száleh Muszlim szíriai kurd vezető kiadását Törökországnak. A török igazságügyi, belügy- és külügyminisztérium dolgozik Muszlim kiadatásán"

– jelentette be Ankarában Bekir Bozdag török miniszterelnök-helyettes.

A PYD-t Törökországban terrorista csoportként tartják számon. A szervezet katonai szárnya az YPG, amely Szíria északi területeinek nagy részét az uralma alatt tartja. A szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta a kurd milícia és szövetségesei önhatalmúlag autonóm kantonokat alakítottak ki a térségben.

Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t, január 20-án hadműveletet indított ellene Észak-Szíriában, Afrín térségében.  

Ankara 2016 novembere óta 47 magas rangú kurdot akar elkapni, akik ellen elfogatási parancs van érvényben, az egyikük volt Muszlim. A szíriai állampolgárságú férfi fejére egymillió dollár jutalmat tűztek ki a török hatóságok annak ellenére, hogy tavaly távozott a párt vezetéséből, igaz még ma is jelentős befolyása van a pártra. Muszlim a közel-keleti helyzetről rendszeresen megrendezett tanácskozáson vett részt Prágában, meghívott vendégként.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére