Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A cseh szocdemeknek nem tett jót a válság

Forisek Ádám

2017.06.04. 21:58

Leginkább a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD), a hárompárti kormánykoalíció legerõsebb tagjának ártott meg a májusi kormányválság - derült ki egy országos felmérésbõl, melynek eredményét vasárnap hozta nyilvánosságra a közszolgálati Cseh Televízió.
PRÁGA, 21:58

Leginkább a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD), a hárompárti kormánykoalíció legerősebb tagjának ártott meg a májusi kormányválság – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét vasárnap hozta nyilvánosságra a közszolgálati Cseh Televízió.

Csehországban az Andrej Babis pénzügyminiszter leváltása körüli huzavona miatt május elején alakult ki kormányválság, erről a 888.hu-n is beszámoltunk.

A koalíciós ANO mozgalom elnökét Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök állítólag zavaros pénzügyei miatt menesztette, ami nyilvános összetűzéshez vezetett a CSSD és az ANO, valamint Sobotka és Milos Zeman államfő között. 

A TNS Kantar társaság országos felmérése szerint amennyiben május végén, közvetlenül a kormányválság lezárása után tartottak volna parlamenti választást Csehországban, Andrej Babis mozgalma, az ANO megszerezte volna a szavazatok 31,5 százalékát, messze megelőzve a többi pártot.

Ez sorrendben már a negyedik felmérés, amely azt mutatja, hogy Bohuslav Sobotka kormányfő lépése leginkább saját pártjának okozott károkat, holott a prágai sajtó szerint a CSSD éppen a népszerűségének visszaesése miatt lépett fel nyilvánosan koalíciós partnere ellen. 

Sobotka szociáldemokrata pártjára a választók tíz százaléka szavazott volna. Ez azt jelenti, hogy a parlamenti pártok közül a kormányválság hónapjában elsősorban a CSSD népszerűsége mutat nagymértékű visszaesést – állítják a felmérés készítői.

A kormányfő eljárását a megkérdezettek 18 százaléka értékelte kedvezően és 76 százalék negatívan. Babis tevékenységét az emberek 43 százaléka minősítette pozitívnak és 52 százalék negatívnak, míg Milos Zeman államfőnek a válság alatti tevékenységét 50-50 százalék minősítette kedvezően, illetve negatívan.

(MTI

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére