Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A cseh és a lengyel kormányfõk egy húron pendültek a bevándorlás kérdésében

Zelenka Dóra

2018.10.15. 17:10

Csehország és Lengyelország egyetért a bevándorlást érintõ és a héten esedékes EU-csúcstalálkozó fõ napirendjén szereplõ kérdéseket illetõen - közölte a Varsóba látogató Andrej Babis cseh kormányfõ Mateusz Morawiecki lengyel hivatali kollégájával közösen.

A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy segíteni kell a bevándorlók származási országát, és kétségüket fejezték ki az Európai Bizottság (EB) javaslatával kapcsolatosan a Frontex erőforrásainak és hatásköreinek bővítésére vonatkozóan.

Álláspontjaink nagyon közel állnak egymáshoz. Egyértelmű álláspontunk szerint a határvédelem a mi dolgunk. Szóba sem jöhet, hogy bevándorlók befogadására kényszerítsenek minket"

– nyilatkozta Morawiecki.

Segítséget kell nyújtani a menekülteknek származási országukban. A külső határokat meg kell erősíteni. A júniusi uniós csúcstalálkozón már megvédtük ezt az álláspontot, és ezt biztosan nem fogjuk feladni"

– jelentette ki a lengyel miniszterelnök.

Morawiecki egyetértett Babis véleményével, miszerint nem indokolt a Frontex erőforrásainak és hatásköreinek jelentős kibővítése sem.

Elmondása szerint attól tartanak, hogy ez a strukturális és regionális uniós alapok csökkenését eredményezné.

A lengyel kormányfő beszélt a szerdai uniós csúcstalálkozóval kapcsolatosan is.

Az uniós tagországok vezetői kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának egyik központi témája az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásának (Brexit) feltételrendszere lesz.

Morawiecki ezzel kapcsolatosan azt mondta: Lengyelország próbál az arany középúton maradni a brit kilépést illetően, ami azt jelenti, hogy

sem a megállapodás nélküli Brexit, sem az nem jöhet szóba, hogy nagy engedményeket nyújtsanak Nagy-Britanniának.

"Varsó ugyanazokat a jogokat fogja biztosítani a Lengyelországban élő brit állampolgároknak, mint eddig, miután Theresa May brit miniszterelnök erre ígéretet tett a Nagy-Britanniában élő lengyelekkel kapcsolatosan is" - mondta a lengyel kormányfő.

Teljes mértékben egyetértettünk a fent említett kérdésekben"

– mondta Babis a találkozó után.

A cseh kormányfő úgy véli, hogy a V4 országainak a júniusi uniós csúcstalálkozón elért siker után - mely fórumon a kötelező kvóták ellen és az illegális migránsok önkéntes alapon való áthelyezése mellett szálltak harcba - saját javaslatokat kellene benyújtaniuk a bevándorlást érintő kérdésekkel kapcsolatosan, például arról, hogy a migránsok munkavállalási vízumok alapján jöhessenek Európába, úgy, mint például a külföldi munkavállalók Csehországba.

Európának arra kellene összpontosítania, hogy Horvátország, Bulgária és Románia is belépjen a schengeni övezetbe"

– vélekedett Babis.

A cseh kormányfő továbbra is kételkedik az EB javaslatát illetően a Frontex kibővítésére vonatkozóan.

"Ezeket az eszközöket sokkal hatékonyabban fel lehetne használni, például az észak-amerikai országokkal folytatott együttműködés fokozására" - mondta.

Babis a Brexitet illetően is egyetértését fejezte ki Morawiecki kijelentéseivel kapcsolatosan.

A mi érdekünkben áll, hogy a Brexit megállapodás révén történjen meg, és ez így is lenne ésszerű"

– mondta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére