Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Bundestag elnöke szerint meg kell védeni Európa határait

Forisek Ádám

2019.09.17. 10:23

Wolfgang Schäuble az M1-nek adott interjújában úgy fogalmazott, „nem jöhet mindenki Európába, aki szükséget szenved”.

Wolfgang Schäuble az interjúban először is a páneurópai piknikről emlékezett meg. Örömét fejezte ki, hogy annak idején a magyarok – bár tudták, hogy milyen veszéllyel jár – megnyitották a határokat.

Elmondta, a '80-as években megfigyelhettük és megtapasztalhattuk, hogy Magyarországnak – a Varsói Szerződés országai közül – volt leginkább szabad mozgástere a belső, gazdasági reformokat illetően. Ezt személyesen is megtapasztalta, amikor Magyarországon járt abban az időben. Számára nem volt meglepetés, hogy a magyarok a hatalmas szabadság iránti szeretetükkel, amit 1956-ban is megmutattak, ismét bebizonyították, hogy van bátorságuk ezt a lépést megtenni.

Fotó: AFP

1989 nem egyenlő 2015-tel

A Bundestag elnöke kitért az egyik leggyakrabban hangoztatott liberális mantrára, amely megpróbálja 1989-et 2015-tel összemosni, és ellentétbe állítja az akkori határkerítés megnyitását a mostani védelemre szolgáló, magyar kerítés megépítésével. Schäuble szerint ennek a kettőnek nincs köze egymáshoz. Az egyik egy olyan kerítés kinyitása volt, amellyel bezárták az embereket, napjainkban azonban egy teljesen más kihívással állunk szemben.

A német politikus szerint érthető, hogy a világnak azokból a régióiból, ahol hatalmas a szegénység vagy háború dúl, el akarnak menekülni az emberek, de azt is figyelembe kell venni, hogy mindenki, aki szükséget szenved, nem jöhet Európába.

Hangsúlyozta, a migrációra megoldást kell találni, szükség van a külső határvédelemre is.

Minden közösségnek garantálnia kell a belső stabilitást, a rend a polgárok elsődleges elvárása, és ha nem akarjuk a belső határellenőrzést visszaállítani, akkor a külső határt kell védeni. Ennek a megoldása most az egyik legnagyobb európai feladat.

Úgy véli, Európa csak akkor erős, ha az emberek megbíznak benne. Az emberek viszont elsősorban a saját nemzetükhöz kötődnek erősen. Minden országra igaz, hogy a nemzeti kötődést és az európai törekvéseket nem szabad egymással szembefordítani.

Magyarországról szólva a politikus reményét fejezte ki, hogy a közös történelem hozzájárulhat ahhoz, hogy Európában jobban megértsék a kelet-közép-európai álláspontot. Mint mondta, az „elmúlt években sokat foglalkozunk Európa keleti részének az első világháború előtti történetével, és ha jobban ismerjük a múltat, jobban megértjük a jelent is.” Kijelentette:

Magyarország mindig Európa közepén volt,

ez pedig mostanra már mindenki számára világossá vált.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére