Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A brüsszeli bürokraták kétes rezsimeknek csapják a szelet, hátha kapnak tőlük gázt

888.hu

2022.08.01. 13:20

Mindenki jobb az oroszoknál!

 

Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója miatt az EU vezetői azzal töltik a nyarat, hogy olyan elnökökkel barátkoznak, akik a világ legautokratikusabb államfői közé tartoznak, vannak köztük háborúskodók, de olyanok is, akik páros lábbal tapossák az emberi jogokat és még ráadásul környezetszennyezők is.

Ez az európai energia-reálpolitika.

 

Az Európai Unió úgy döntött, hogy eltávolodik Oroszországtól, és megbízhatóbb partnerek felé fordul.”

– mondta Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke, amikor Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök mellett beszélt.

 

Eközben Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön vendégül látta Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörököst, akit azzal vádolnak, hogy megrendelte Dzsamál Khashoggi újságíró meggyilkolását.

Macron mellett Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz miniszterelnök is szorgalmasan udvarol az észak-afrikai államoknak a szénhidrogénért.

 

Oroszország

 

Az oroszokkal való kapcsolatot kidobták a kukába az ukrajnai háború miatt, ráadásul az amerikai szenátus csütörtökön egyhangúlag elfogadott egy határozatot, amelyben felszólítja Antony Blinken külügyminisztert, hogy nyilvánítsa Oroszországot a terrorizmus állami támogatójának.

 

 

Szaúd-Arábia

 

Bár a szaúdi olaj az európai import kevesebb mint 10 százalékát teszi ki, az országnak nagy befolyása van az OPEC tevékenységére, és ezáltal a világpiac helyzetére.

Joe Biden amerikai elnök múlt hónapban látogatott el a Közel-Keletre, hogy megpróbáljon utánpótlást szerezni, megtagadva ezzel korábbi fogadalmával, miszerint a szaúdi királyi családot „páriává” teszi.

A szaúdi koalíció véres háborút folytat Jemenben, amely már több ezer halálos áldozatot követelt. Emellett a szaúdi hatóságok elnyomják a másként gondolkodókat és az emberi jogi aktivistákat.

 

Irán

 

Irán rendelkezik a világ legnagyobb földgáztartalékával, ugyanakkor az iráni nukleáris programmal kapcsolatos szankciók megakadályozzák az olaj- és a gázszállítások legális lebonyolítását.

A nukleáris kérdésen kívül Irán – Ali Khamenei ajatollah legfőbb vezető vezetésével – továbbra is elnyomja a népét, a biztonsági ügynökségeket sorozatos emberi jogi jogsértésekkel vádolják, és az iráni erők részt vesznek a szíriai polgárháborúban is.

 

 

Egyiptom

 

Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnök Berlinben egy együttműködési megállapodás keretei között megállapodott abban a német kancellárral, hogy még több gázt küld Németországba.

Az elnök Párizsban is járt, hogy Macronnal tárgyaljon az energiáról. Von der Leyen júniusban jelentett be egy megállapodást arról, hogy Egyiptomból és Izraelből több gáz érkezik Európába.

De el-Sisi önkényuralmi rezsimjének emberi jogi problémái vannak.

 

A kormányt bírálók tízezrei, köztük újságírók és emberi jogi aktivisták továbbra is be vannak börtönözve politikai indíttatású vádakkal.”

– jegyezte meg a Human Rights Watch.

 

Quatar

 

A Tamim bin Hamad Al Thani sejk által irányított Katar ugyan aprócska, de idén két nagy dologgal is büszkélkedhet: futballstadionokkal (itt rendezik a téli FIFA-világbajnokságot), és a gázkincsei iránt támadt hirtelen nagy európai kereslettel.

Robert Habeck német alkancellár az év elején Dohába látogatott, hogy megpecsételje a gázüzletet.

Az országban régóta probléma, hogy rosszul bánnak a vendégmunkásokkal.

 

 

Azerbajdzsán

 

Azerbajdzsánt már régóta alternatív energiaellátó vonalként emlegetik, és az országot a transzanatóliai földgázvezeték és a transzadriai gázvezeték köti össze az EU-val.

A hónap elején Bakuban tett látogatásán von der Leyen megállapodást írt alá a gázszállítások 50 százalékkal történő megnöveléséről.

Azerbajdzsánnak azonban vannak háborús és emberi jogi problémái is, továbbá választási csalás, a sajtószabadság korlátozása, valamint ellenzéki aktivisták letartóztatása és megverése miatt is támadták már többször.

 

Algéria

 

Draghi új, ebben a hónapban véglegesített megállapodása értelmében az algériai állami Sonatrach energiavállalat és az olasz Eni 2024-ig további 9 milliárd köbméter gázzal fog kereskedni. Ezzel Algéria Olaszország első számú gázszállítója lesz, Oroszországot megelőzve.

Algéria támogatja a nyugat-szaharai függetlenségi mozgalmat, és régóta diplomáciai ellentétben áll Marokkóval. A kormány emellett a politikai ellenzék elnyomásával és a szólásszabadság korlátozásával kapcsolatosan is rosszul szerepel.

 

 

Egyesült államok

 

Megígérték, hogy cseppfolyósított földgázszállítmányok flottillájával segítik az EU-t. Az Egyesült Államok azonban egyedül nem lesz képes érdemben fedezni Oroszország gázhányadát, ezért a Fehér Ház ígéretet tett arra, hogy diplomáciai befolyását felhasználva segít, hogy máshonnan is jusson Európába szállítmány.

Bár az Egyesült Államok szilárd demokrácia, január 6-án puccskísérlet történt, és ki tudja, milyen irányt vesz az ország a következő elnökválasztásig.

 

 

Norvégia

 

Az ország már régóta jelentős szerepet tölt be az uniós országok fosszilis tüzelőanyag-beszállítójaként: a blokk kőolajimportjának közel tizedét, gázszállításainak pedig mintegy negyedét biztosítja. Az EU és Oslo között júniusban létrejött megállapodás értelmében további norvég gáz érkezik majd Európába.

Míg Norvégia demokratikus hitvallásához nem férhet kétség, az éghajlatvédelmi jóhiszeműségét nem lehet kétségbe vonni –Norvégia hatalmas összegeket keres az olaj- és gázeladásokból, noha a vízenergiától az elektromos autókig mindenfélével igyekszik zöldíteni saját gazdaságát.

 

 

Hollandia

 

Szilárd demokrácia és az EU legnagyobb gáztermelője. A hatalmas groningeni gázmezőt azonban 2023-ban leállítják, mivel földrengéseket okoz. Ennek ellenére becslések szerint még mindig van 450 milliárd köbméter benne, de a holland kormány máris kijelentette, hogy Groningen megcsapolása „utolsó lehetőség”.

 

 

Lássuk, mennyire lesz rossz a helyzet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

„A békefolyamat szempontjából negatív következményekkel járhat a területek elcsatolása”

„A békefolyamat szempontjából negatív következményekkel járhat a területek elcsatolása”

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Kremlben jelentette be, hogy Oroszország területe négy új régióval bővült. Mint ismeretes, az elmúlt napokban népszavazásokat tartottak a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban, valamint Herszon és Zaporizzsja megyében az Oroszországhoz való csatlakozásról. A referendumokat a nemzetközi közösség nem tekinti legitimnek. Továbbá a hét elején szivárgásokat észleltek az Északi Áramlat gázvezetékeken, szabotázsakciót gyanítanak az ügy hátterében. A fejleményekről a 888.hu Kosztur Andrást, a XXI. Század Intézet vezető kutatóját kérdezte.

Orbán: Épségben át kell vinni a hazát a túlpartra

Orbán: Épségben át kell vinni a hazát a túlpartra

Ki kell bírni a próbatételeket és épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben, nem az áradatra, hanem mindig a partra figyelve – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.

Donáth és Gyurcsány, avagy a bolsik Törpillája és a komcsik Hókuszpókja szkanderozik

Donáth és Gyurcsány, avagy a bolsik Törpillája és a komcsik Hókuszpókja szkanderozik

Donáth Anna hamarosan megszülető kisbabája miatt egy időre hátrébb lép a politikai nyilvánosságtól, azonban az anyai örömök előtt nem akarta nyom nélkül itt hagyni a politika porondját. Facebookján azt jelezte, hogy a Momentum az a párt, amely a jövőben a legerősebb lesz az ellenzéki oldalon. Övé lesz a vezető szerep.

Karácsony Gergely New York-i főtanácsadója szervezhette az amerikai finanszírozást a dollárbaloldalnak

Karácsony Gergely New York-i főtanácsadója szervezhette az amerikai finanszírozást a dollárbaloldalnak

A globális balliberális hálózat egyik kulcsszereplője szervezhette a magyarországi ellenzék amerikai finanszírozását a 2022-es választási kampányban – írja az Origo.

Orbán Viktor: Gondoskodunk az idősekről!

Orbán Viktor: Gondoskodunk az idősekről!

A miniszterelnök az idősek napjának alkalmából szólt a nyugdíjasokhoz.

Washington újabb büntetőintézkedésekkel reagál az orosz annektálási kísérletre

Az Egyesült Államok újabb, Oroszország számára költséges büntetőintézkedésekről döntött, válaszul Oroszország kísérletére, hogy Ukrajna több régióját is annektálja – közölte az amerikai külügyminiszter pénteken.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére