Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A britek tovább bõvítik a titkosszolgálatot és a terrorelhárítást

Bokor Gábor

2018.06.03. 15:25

Csaknem kétezer emberrel akarják kibõvíteni a szolgálatokat.
LONDON, 15:25

Csaknem kétezer emberrel akarják kibővíteni a szolgálatokat.

A brit belügyminiszter hétfőn fogja ismertetni a londoni alsóházban a brit kormány új, átfogó terrorellenes stratégiáját.

A bővítésen túl a stratégia része az is, hogy a belső elhárítás (MI5) az eddigieknél sokkal több információt oszt meg más szervezetekkel"

– közölte Sajid Javid, aki szerint a terrorfenyegetésről gyűjtött információkat a jövőben a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályán kívül megkapják a helyi, kisebb közösségek rendőrségei és egyes esetekben az önkormányzatok is.

A politikus azt reméli, hogy a jövőben ezáltal sokkal könnyebb lesz majd elkapni azokat, akik merényletre készülnek. 

2017-ben Nagy-Britanniában öt terrortámadás történt, melyekben 36 civil vesztette életét. 

A nemrég kinevezett belügyminiszter elmondta, hogy a bővítésnek és a munkák összehangolásának köszönhetően a terrortámadások előkészületeit nagyon korai szakaszukban fel lehet deríteni.

Éppen egy éve, június harmadikán három iszlamista merénylő furgonjával a London hídra hajtott, ahol több gyalogost is elgázoltak, majd a Borough Market környékén sokakat megkéseltek. A támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek. A rendőrök nyolc percen belül agyonlőtték a támadókat. 

Néhány héttel korábban hasonló támadás történt a parlament közvetlen közelében lévő Westminster hídon is, ahol a magányos elkövető szintén a járdán közlekedő gyalogosok közé hajtott, majd furgonjából kiszállva késsel megölt egy rendőrt. A támadót a parlament fegyveres őrsége agyonlőtte. Ebben a merényletben az elkövetőn kívül öten vesztették életüket.

A brit belügyi tárca vasárnap ismertetett egy jelentést, mely szerint a Westminster hídon elkövetett merénylet óta a brit hatóságok több mint egy tucat terrortámadást akadályoztak meg. A jelentés szerint a rendőrség 3000 olyan embert figyel, akik terrortámadásra készülhetnek.

A belügyi tárca szerint az iszlamista terrorfenyegetettség még legalább két évig magas szinten marad. A szigetországban csaknem négy éve a második legmagasabb terrorellenes készültségi fokozat van érvényben. Ez a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint nagy valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére