Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A britek kiengedték a börtönből az egyik legveszélyesebb iszlamistát

Bokor Gábor

2019.05.06. 18:58

Egy újabb okos lépés egyenesen Nagy-Britanniából.

Hazamehetett kelet-londoni otthonába két év börtön, majd hat hónapnyi ellenőrzött őrizet után az egyik legveszélyesebb brit dzsihadista, a pakisztáni származású Anjem Choudary, aki országszerte híres radikális nézeteiről. A férfi mindenben egyetért az Iszlám Állammal, és célja, hogy iszlám kalifátus jöjjön létre az egész világon.

Hitében az sem ingatta meg, hogy a terrorszervezet a Közel-Keleten az összes korábban elfoglalt helyét elvesztette. A hitszónok három évvel ezelőtt mindössze öt és fél évet kapott, azonban jó magaviselete miatt idő előtt szabadulhatott.

Sokan attól tartanak, hogy a férfi elengedésével egy sor újabb problémával kell szembenéznie Nagy-Britanniának, ugyanis Choudary potenciális veszélyt jelent: több iszlamista terroristával is szoros kapcsolatban áll, továbbá a hatóságok nemzetbiztonsági kockázatként tekintenek rá. A brit sajtó megörökítette az iszlamista első szabad lépéseit: burkába öltözött feleségével egy édességboltba ment, majd befizette a villanyszámlát.
Ez egy gyönyörű nap”
– mondta az újságíróknak Choudary, azonban több kérdésre nem válaszolt.
Choudaryval EBBEN a cikkben foglalkoztunk részletesen, az iszlamista Londonban született pakisztáni bevándorlók gyermekeként, jó szervezőkészsége miatt hamar feljebb léphetett a brit muszlim közösség ranglétráján. Az ő közreműködésével jöhetett létre az Al-Muhajiroun nevű szalafista csoport, melyet közel húszéves tevékenység után sikerült betiltania a kormánynak 2005-ben. A csoport elsődleges célja az iszlám jogrendszer, a saría bevezetése volt Nagy-Britanniában.
A Daily Mail szerint Choudary közvetlen kapcsolatban állt és támogatta azt a Khuram Buttot, aki a 2017 nyarán a London Bridge-en történt gázolásos merénylet egyik elkövetője volt. A most szabadon engedett dzsihadista tanítványa volt a Dzsihádi Sid néven elhíresült Siddhartha Dhar is, aki Szíriába utazott és az Iszlám Állam egyik hóhéra lett. Sokan attól tartanak, hogy a szélsőséges férfi ismét „munkába áll”, fiatal muszlimokat fog radikalizálni és terroristák új generációját nevelheti fel.

Fotó: AFP

A brit hatóságok korábban azzal próbálták a kedélyeket csillapítani, hogy azt mondták, majd figyelnek a férfira. Choudary akkor szerzett országos hírnevet, mikor több televíziós vitát elvállalt, és ott a brit radikális iszlamisták nevében olyanokat mondott, mint hogy a házasságtörőket meg kellene kövezni. A botrányos kijelentéseket a média felkarolta, ami a férfit a világhírnév felé repítette.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére