Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A britek is katonákat küldenek az afgán pokolba

Nagy Gábor

2018.05.18. 14:31

Az Amerikai Egyesült Államok után Nagy-Britannia is úgy dönthet, hogy katonákat küld Afganisztánba. Csakhogy most már nemcsak a síita tálibokkal kell felvenni a küzdelmet, hanem a Szíriából és Irakból elszökött dzsihadistákkal is.

Brit sajtóértesülések szerint London 400 katonával kívánja növelni az Afganisztánban állomásozó csapatainak létszámát – így próbálnak reagálni az ázsiai országban ismét erőre kapó erőszakhullámra.

Szűk húsz évvel azt követően, hogy 9/11 után az Egyesült Államok és szövetségesei, köztük Nagy-Britannia bevonult Afganisztánba, s 12 évvel azután, hogy a britek kivonták harci egységeiket onnan, London most ismét abba az országba küld katonákat, amibe eddig minden nagyhatalomnak – a Brit Birodalomtól kezdve a Szovjetunióig – beletört a bicskája.

Sir Richard Barrons generális – aki korábban parancsnokként szolgált Afganisztánban – elmondta: azért van szükség a NATO-misszió létszámának növelésére, mert a 2014-es kivonulás nem hozta el a várva várt eredményt, vagyis egyáltalán nem csitultak a kedélyek Afganisztánban azáltal, hogy „eltűntek” az intervenciós seregek. Barrons szerint az Egyesült Királyságnak azt is meg kell fontolnia, hogy a tervezett 400 fős erősítés nem lesz elegendő, az ázsiai országban ugyanis nemcsak kiképző, hanem harcoló egységekre is szükség van.

London azután szánhatja el magát a lépésre, hogy Afganisztánban az elmúlt időszakban megszaporodtak a robbantásos merényletek. Legutóbb például egy kabuli robbantásban többtucatnyian meghaltak – köztük 10 újságíró is. Szakértők hozzáteszik, most már nem csupán a tálibokra kell odafigyelni az országban, ugyanis egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a Szíriából és Irakból kiszoruló Iszlám Állam dzsihadistái Afganisztánban vetik meg a lábukat.

Donald Trump amerikai elnök már 2017-ben reagált az egyre súlyosbodó afganisztáni helyzetre. Tavaly felvázolt tervéből kiderült, 3500 amerikai katonát fog vezényelni Afganisztánba. Így az USA katonai kontingense 11 főre duzzad majd Afganisztánban. Ha Theresa May brit kormányfő is követi az amerikai elnök lépését (amit a nyári NATO-csúcson jelenthet majd be), akkor a britek már 1000 katonával fognak részt venni az afganisztáni NATO-misszióban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére