Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A bevándorlásról is döntenek ma a spanyolok az előrehozott választásokon

Horváth Tamás

2019.04.28. 12:28

A bizonytalanok magas száma miatt szinte megjósolhatatlan, hogy milyen összetételû kormány fog megalakulni az Ibériai-félszigeten.

Előrehozott választásokat tartanak a mai napon Spanyolországban. A voksolást azután kellett kiírni, hogy Pedro Sánchez bevándorláspárti miniszterelnök nem tudta átvinni a madridi törvényhozáson az idei év költségvetési tervezetét.    

Az MTI közlése szerint összesen 36,9 millió választót várnak az urnákhoz, közülük több mint 2 millióan szavazhatnak külföldről, a legtöbben, 420 ezren Argentínából. A választói jogukkal élő spanyol állampolgárok 350 alsóházi képviselői és 208 szenátusi hely sorsáról döntenek április utolsó vasárnapján.

A szavazás reggel 9 órakor vette kezdetét és este 8 óráig tart az ország összesen 8131 településén, több mint 23 ezer helyszínen.

A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint a voksolás zavartalanságát több mint 92 ezer rendfenntartó biztosítja országszerte. A szaktárca létrehozott egy különleges egységet is, amelynek feladata a választások eredményének befolyásolását célzó informatikai támadások kivédése.

A közvélemény-kutatások a Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE) valószínűsítik győztesként, de egybehangzóan azt jelzik előre, hogy a párt nem szerez önálló kormányzóképes többséget a törvényhozásban. Megoszlanak a kutatási eredmények arról, hogy egy esetleges

  • kétpárti, a bevándorlást támogató,
     
  • vagy egy hárompárti, bevándorlásellenes koalíció

össze tudja-e gyűjteni a kormányalakításhoz szükséges, legkevesebb 176 mandátumot. 

Érdemes lesz figyelemmel követni a markánsan bevándorlásellenes VOX eredményeit is, amely párt a voksok 11,4 százalékára és 30-32 mandátumra esélyes. A VOX parlamentbe jutásával

1982 óta először kerülhet újból radikális jobboldali politikai formáció a spanyol törvényhozásba.

A választói bizonytalanságot rendkívül magasnak, 41,6 százaléknak mérte a spanyol társadalomkutató központ (CIS) több mint két héttel a voksolás előtt, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ezekkel a szavazatokkal végül akár teljesen más politikai erőviszonyok is kialakulhatnak, mint amilyeneket a közvélemény-kutatások jósoltak.

A különböző kutatások 71-73 százalék közötti választási részvételre számítanak. A legutóbbi, 2016 júniusában rendezett általános parlamenti választásokon a jogosultak 69,8 százaléka szavazott Spanyolországban.

Ha további érdekességeket szeretnél olvasni a spanyol választások hátteréről, pártjairól és az esélyekről, akkor Bokor kolléga beharangozó írását neked találták ki. IDE kattintva tudod megnyitni.

Spanyolországban három és fél éven belül harmadszor rendeznek általános parlamenti választásokat. A szocialista és bevándorláspárti miniszterelnök, Pedro Sánchez azután döntött a voksolás előrehozásáról, hogy a parlament elutasította a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget.

A mintegy 5 millió lakosú, kelet-spanyolországi valenciai autonóm közösségben ezen a napon regionális parlamenti választásokat is tartanak.

Ha kíváncsi vagy, hogy négy héttel az európai parlamenti választások előtt a bevándorláspárti vagy a bevándorlásellenes erők jutnak hatalomra az EU második legnagyobb országában, kövesd figyelemmel a 888.hu – délután 3 órakor kezdődő – ÉLÕ KÖZVETÍTÉSÉT.     

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán: épségben át kell vinni a hazát a túlpartra

Orbán: épségben át kell vinni a hazát a túlpartra

Ki kell bírni a próbatételeket és „épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben, nem az áradatra, hanem mindig a partra figyelve – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.

Donáth és Gyurcsány, avagy a bolsik Törpillája és a komcsik Hókuszpókja szkanderozik

Donáth és Gyurcsány, avagy a bolsik Törpillája és a komcsik Hókuszpókja szkanderozik

Donáth Anna hamarosan megszülető kisbabája miatt egy időre hátrébb lép a politikai nyilvánosságtól, azonban az anyai örömök előtt nem akarta nyom nélkül itt hagyni a politika porondját. Facebookján azt jelezte, hogy a Momentum az a párt, amely a jövőben a legerősebb lesz az ellenzéki oldalon. Övé lesz a vezető szerep.

Karácsony Gergely New York-i főtanácsadója szervezhette az amerikai finanszírozást a dollárbaloldalnak

Karácsony Gergely New York-i főtanácsadója szervezhette az amerikai finanszírozást a dollárbaloldalnak

A globális balliberális hálózat egyik kulcsszereplője szervezhette a magyarországi ellenzék amerikai finanszírozását a 2022-es választási kampányban – írja az Origo.

Orbán Viktor: Gondoskodunk az idősekről!

Orbán Viktor: Gondoskodunk az idősekről!

A miniszterelnök az idősek napjának alkalmából szólt a nyugdíjasokhoz.

Washington újabb büntetőintézkedésekkel reagál az orosz annektálási kísérletre

Az Egyesült Államok újabb, Oroszország számára költséges büntetőintézkedésekről döntött, válaszul Oroszország kísérletére, hogy Ukrajna több régióját is annektálja – közölte az amerikai külügyminiszter pénteken.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére