Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A bevándorláspárti jelölt áll az élen a francia baloldali elõválasztás elsõ fordulójában

Horváth József György

2017.01.22. 22:58

Benoit Hamon áll az élen a francia baloldal államfõjelölt-állító választásának elsõ fordulójában a szavazatok felének összesítése alapján - közölte a választást felügyelõ párthatóság.
PÁRIZS, 22:58

Benoit Hamon áll az élen a francia baloldal államfőjelölt-állító választásának első fordulójában a szavazatok felének összesítése alapján – közölte a választást felügyelő párthatóság.

A Szocialista Párt baloldalához tartozó volt oktatási miniszterre a vasárnapi előválasztáson részt vevő francia állampolgárok 35,8 százaléka adta a voksát. Második helyen áll a jelöltek közül leginkább jobbra sorolt Manuel Valls volt miniszterelnök 31,3 százalékkal, aki sokáig a választás favoritjának számított.

A jövő vasárnapi második fordulóba továbbjutott két jelölt, Valls és Hamon a kormánypárt két végletét testesíti meg. A volt miniszterelnök "büszkén" vállalja a tíz százalék alatti tetszési mutatóval rendelkező Francois Hollande államfő politikai örökségét, Hamon viszont az elmúlt öt év szociáldemokrata politikájával szakító baloldali protekcionista kormányzást ígér.

A 49 éves Benoit Hamon a havi 750 eurós általános alapjövedelem bevezetésére tett javaslatával került az előválasztási kampány középpontjába. Ezt a javaslatot mind a hat riválisa elutasította, mert a hatalmas költségek miatt megvalósíthatatlannak tartják az ötletet.

A szintén a protekcionista gazdaságpolitika élharcosának számító Arnaud Montebourg volt gazdasági miniszter 17,8 százalékkal a harmadik lett, s arra kérte a választóit, hogy a jövő vasárnapi második fordulóban Hamonra adják a voksukat.

A további négy jelölt, Vincent Peillon volt oktatási miniszter, Francois de Rugy és Jean-Luc Bennhamias a Zöldektől, valamint Sylvia Pinel, a nemzetgyűlésben a szocialistákat támogató Radikális Baloldali Párt elnöke 1,6 és 6,4 százalék közötti támogatottságot szerzett.

Amennyiben Hamon nyeri meg a baloldali előválasztást, akkor a függetlenként induló, de korábban a szocialista kormány gazdasági minisztereként ismertté vált Emmanuel Macron esélyei jelentősen megnőhetnek az elnökválasztáson, miután a reformpárti Manuel Valls szavazói várhatóan hozzá pártolnak át.

A felmérések szerint az elnökválasztás első fordulójában jelenleg harmadik helyen álló 39 éves Macron az elmúlt hónapban tíz százalékkal növelte a szavazótáborát, ő lehet az elnökválasztás meglepetésembere, azaz Hamon győzelmével és Valls vereségével az előválasztáson nyitottá válhat a tavaszi elnökválasztási küzdelem.

A baloldali előválasztáson jóval kevesebben vettek részt, mint a jobboldal tavaly novemberi államfőjelölt-állító választásán, amelyen több mint 4 millióan vonultak az urnákhoz. A Szocialista Párt előzetesen azt remélte, hogy legalább 1,5 - 2 millióan szavaznak, s ezzel lendületet adhatnak az előválasztás győztesének a februárban kezdődő elnökválasztási kampányhoz. A választást felügyelő párthatóság szerint a részvétel megközelítette a kétmillió főt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gulyás Gergely: Távoznak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványokból

Gulyás Gergely: Távoznak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványokból

A soproni kormányülés fejleményeit ismertette Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

Igor Matovič és Menczer Tamás is hazugságnak tartja a szlovák külügyminiszter mondatait

Igor Matovič és Menczer Tamás is hazugságnak tartja a szlovák külügyminiszter mondatait

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerint Kácer mondatai „elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok”. A volt szlovák kormányfő szerint a miniszter „durván hazudik, tudatosan félrevezet és megvádolta Magyarországot”.

UNESCO-békedíjat kapott Merkel, mert elárasztotta Németországot migránsokkal

UNESCO-békedíjat kapott Merkel, mert elárasztotta Németországot migránsokkal

Angela Merkel volt német kancellár szerdán Elefántcsontparton átvette az UNESCO békedíját azon erőfeszítéseiért, amelyeket a több mint 1,2 millió menekült németországi befogadásáért tett a 2015-ös migrációs válság idején.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére