Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A bevándorlásellenes erõk sikerét hozta a holland helyhatósági választás

Pörge Béla

2019.03.21. 15:10

Hollandiában szerdán tartották a tartományi választásokat, amin a bevándorlásellenes pártok kifejezetten jól szerepeltek.

Hollandiában a helyhatósági választásokon dől el, hogy az egyes tartományok kiket delegálnak a szenátusi választásokra. A szenátus összetételéről ezek a küldöttek döntenek majd májusban, az EP-választás után. A holland parlament kétkamarás, a szenátus a felsőház, mely kevesebb jogkörrel bír, mint az alsóház.

Az idei voksolást beárnyékolta az utrechti merénylet, ám ennek ellenére szerdán megtartották a szavazást, melyen az előzetes eredmények szerint a mindössze 2016-ban alapított, euroszkeptikus és bevándorlásellenes FvD 16 százalékot ért el, így 12 helyre számíthat majd a 75 fős szenátusban, ugyanannyira, mint a Mark Rutte miniszterelnök vezette, liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) – írja az MTI.

Mark Rutte miniszterelnök pártja ezzel el fogja veszíteni a szenátusi többségét. Rutte koalíciójának eddig 38 tagja volt, ami nagyon szűken, de többséget jelentett a 75 főből álló felsőházban. A mostani eredmények után a jelenlegi koalíciónak csak 31 embere marad.

A várakozások szerint Rutte a bevándorláspárti zöldekkel léphet majd koalícióra az ellenzéki pártok közül, velük meglehet a többség, miután a zöldek –a bevándorlásellenes erőkhöz hasonlóan– javítani tudtak korábbi eredményükön.

A legtöbbet az FvD, a Fórum a Demokráciáért párt erősödött, Thierry Baudet legfőbb szövetségese pedig a Geert Wilders-féle Szabadságpárt lehet. A két pártnak összesen 17 tagja lesz a felsőházban.

A szocialisták is sokat buktak a szerdai választásokon, ahogy a liberális D66 is, mely a kormánykoalíció tagja.

Az egymást követő Rutte-kormányok nyitva hagyták a határainkat, több százezer, a mienktől teljesen eltérő kultúrájú embert engedve be"

– mondta Baudet pártja választási sikerét ünnepelve.

Thierry Baudet: "Orbán Viktor egy hős"

Exkluzív interjú a holland jobboldal ifjú titánjával, Thierry Baudet-val az Európát sújtó tömeges bevándorlásról, Sorosról és az európai elit képmutatásáról, valamint arról, hogy miért is csodálja a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort. Véleményem szerint Orbán Viktor egy hős, egy olyasvalaki, akit az egész nyugati világnak dicsérnie kellene."

Hollandiában a tartományi választások egyben a felsőház tagjainak kijelöléséhez is vezetnek: ezen közvetlenül választott tartományi képviselők döntik el, hogy kik ülnek a szenátori székekbe. A 75 tagú felsőháznak az a szerepe, hogy politikai ellensúlyt adjon a képviselőháznak, mert valamennyi törvényt ellen kell jegyeznie. A szenátorokat ezúttal május végén választják meg.

A tartományi képviselőknek a szenátorok választásán kívül csupán a tizenkét tartomány belső ügyeibe van beleszólásuk, valamint az azokat összekötő közlekedési hálózatok ügyeibe, közös környezetvédelmi problémákba és néhány meghatározott oktatási és kulturális kérdésbe.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére