Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A berlini fal ledöntésének évfordulója alkalmából Trump is üzent a németeknek

Zelenka Dóra

2019.11.09. 19:28

Nagy lehetőséget kínál a falak nélküli Európa, hogy polgárai saját sorsuk alakítói legyenek – jelentette ki szombaton Sergio Mattarella olasz államfő a Berlint kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulójának alkalmából. Gratulált a német népnek Donald Trump amerikai elnök is.
A megosztó falak és gyűlölet nélküli Európa nagy lehetőséget kínál lakóinak, hogy saját sorsuk alakítói legyenek

– hangsúlyozta az olasz államfő közleményében.

Hangsúlyozta: a berlini fal majdnem harminc éven át volt Európa megosztottságának és több millió polgárára gyakorolt kényszer lehangoló jelképe. 1989. november 9 új történelmi korszakot nyitott meg Németország a kontinens, valamint az egész világ számára – fogalmazott Mattarella.

A berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából jókívánságait fejezte ki a német népnek Donald Trump amerikai elnök is. Közleményében az amerikai elnök méltatta „az újraegyesítés és Kelet-Németország újjáépítése érdekében tett hatalmas erőfeszítéseket”. Trump szerint az egykori keletnémet propaganda „virágzó munkás paradicsomot hirdetett a falnak azon az oldalán”.

A roskatag lakások és üres üzletek azonban épp az ellenkezőjét mutatták

– fűzte hozzá.

Trump egyben figyelmeztette a – mint fogalmazott – „szovjet típusú totalitárius, elnyomó módszereket alkalmazó zsarnoki rendszereket”.

Szolgáljon tanulságul a berlini fal sorsa az elnyomó rezsimeknek: egy vasfüggöny sosem fogja kordában tartani a szabadságra vágyó emberek vasakaratát

– hangsúlyozta az amerikai elnök.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő Facebook-oldalán szintén arról írt, hogy „1989. november 9-én a bátorság, a szabadság és a demokrácia aratott győzelmet”.

Talán első alkalommal került akkor elérhető közelségbe az egyesített Európa gondolata

– hangsúlyozta Van der Bellen.

Brigitte Bierlein ügyvezető osztrák kancellár közleményében azt emelte ki, hogy a fal ledöntése „korszakhatárt jelentett a kontinens történetében, és elengedhetetlen volt Európa egysége végett”. „A még meglévő kihívások és különbségek ellenére szoros európai szomszédságban élünk, amelyet a béke és szabadság jellemez” – tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök Twitter-üzenetében arról írt, hogy 30 éve a fal nem egyszerűen csak leomlott, azt a szabadság eszméjétől fellelkesült férfiak és nők ezreinek bátorsága döntötte le megnyitva az utat Németország újraegyesítése és Európa egysége előtt.

A balti államok, Lettország, Litvánia és Észtország külügyminiszterei közös nyilatkozatban emlékeztek meg a berlini fal lebontásáról.

Ez volt a kommunista zsarnokság összeomlásának kezdete Európában

– fogalmazott Urmas Reinsalu észt, Edgars Rinkevics lett és Linas Linkevicius litván külügyi tárcavezető az állásfoglalásban. „A berlini fal leomlásával az elzárt nemzetek visszatérhettek a szabad és demokratikus Európa családjába” – tették hozzá.

A balti államok egyben Európa egységére szólítottak fel: „Össze kell tartanunk, és ezáltal kell biztosítanunk, hogy az európai nemzetek megosztására és az újabb falak építésére irányuló kísérletek soha ne legyenek eredményesek”.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Végre előbújhat a nap!

Hétfőn még sokfelé felhős idő várható, de keddtől egyre több napsütés vár ránk.

74 éve kezdődött a magyarországi németek kitelepítése

A kollektív bűnösség elve alapján németeket telepítettünk ki, miközben a csehek ugyanilyen indokkal a németek mellett a magyarokat is megpróbálták eltüntetni az országukból.

Folytatódik a magyar álom a kézilabda Eb-n: megvertük a szlovénokat!

Folytatódik a magyar álom a kézilabda Eb-n: megvertük a szlovénokat!

Csodálatos második félidőt produkálva óriási győzelmet aratott Magyarország!

Szegény sorból, városi közegből származik a családod? Egy ír kutatás szerint jó esélyed van rá, hogy az ükapád nem az igazi ükapád

Szegény sorból, városi közegből származik a családod? Egy ír kutatás szerint jó esélyed van rá, hogy az ükapád nem az igazi ükapád

Egy úttörő ír kutatócsoport ment utána DNS-tesztek és anyakönyvi kivonatok tucatjaival, hogy vajon mennyire volt gyakori a megcsalás a városiasodás hajnalán.

RT: Soros Györgyhöz köthető szervezetek próbálják elérni, hogy a YouTube letiltson „nem megfelelő ideológiájú„ videókat

RT: Soros Györgyhöz köthető szervezetek próbálják elérni, hogy a YouTube letiltson „nem megfelelő ideológiájú„ videókat

Újabb lépés a teljes cenzúra felé: a Soroshoz köthető Avaaz egyesíti az erejét néhány másik szervezettel, hogy közösen kilobbizzák a YouTubenál, hogy a videómegosztón tiltva legyenek a „nem megfelelő ideológiájú” tartalmak, és büntetve legyenek azok készítői.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére