Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A berlini fal ledöntésének évfordulója alkalmából Trump is üzent a németeknek

Zelenka Dóra

2019.11.09. 19:28

Nagy lehetőséget kínál a falak nélküli Európa, hogy polgárai saját sorsuk alakítói legyenek – jelentette ki szombaton Sergio Mattarella olasz államfő a Berlint kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulójának alkalmából. Gratulált a német népnek Donald Trump amerikai elnök is.
A megosztó falak és gyűlölet nélküli Európa nagy lehetőséget kínál lakóinak, hogy saját sorsuk alakítói legyenek

– hangsúlyozta az olasz államfő közleményében.

Hangsúlyozta: a berlini fal majdnem harminc éven át volt Európa megosztottságának és több millió polgárára gyakorolt kényszer lehangoló jelképe. 1989. november 9 új történelmi korszakot nyitott meg Németország a kontinens, valamint az egész világ számára – fogalmazott Mattarella.

A berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából jókívánságait fejezte ki a német népnek Donald Trump amerikai elnök is. Közleményében az amerikai elnök méltatta „az újraegyesítés és Kelet-Németország újjáépítése érdekében tett hatalmas erőfeszítéseket”. Trump szerint az egykori keletnémet propaganda „virágzó munkás paradicsomot hirdetett a falnak azon az oldalán”.

A roskatag lakások és üres üzletek azonban épp az ellenkezőjét mutatták

– fűzte hozzá.

Trump egyben figyelmeztette a – mint fogalmazott – „szovjet típusú totalitárius, elnyomó módszereket alkalmazó zsarnoki rendszereket”.

Szolgáljon tanulságul a berlini fal sorsa az elnyomó rezsimeknek: egy vasfüggöny sosem fogja kordában tartani a szabadságra vágyó emberek vasakaratát

– hangsúlyozta az amerikai elnök.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő Facebook-oldalán szintén arról írt, hogy „1989. november 9-én a bátorság, a szabadság és a demokrácia aratott győzelmet”.

Talán első alkalommal került akkor elérhető közelségbe az egyesített Európa gondolata

– hangsúlyozta Van der Bellen.

Brigitte Bierlein ügyvezető osztrák kancellár közleményében azt emelte ki, hogy a fal ledöntése „korszakhatárt jelentett a kontinens történetében, és elengedhetetlen volt Európa egysége végett”. „A még meglévő kihívások és különbségek ellenére szoros európai szomszédságban élünk, amelyet a béke és szabadság jellemez” – tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök Twitter-üzenetében arról írt, hogy 30 éve a fal nem egyszerűen csak leomlott, azt a szabadság eszméjétől fellelkesült férfiak és nők ezreinek bátorsága döntötte le megnyitva az utat Németország újraegyesítése és Európa egysége előtt.

A balti államok, Lettország, Litvánia és Észtország külügyminiszterei közös nyilatkozatban emlékeztek meg a berlini fal lebontásáról.

Ez volt a kommunista zsarnokság összeomlásának kezdete Európában

– fogalmazott Urmas Reinsalu észt, Edgars Rinkevics lett és Linas Linkevicius litván külügyi tárcavezető az állásfoglalásban. „A berlini fal leomlásával az elzárt nemzetek visszatérhettek a szabad és demokratikus Európa családjába” – tették hozzá.

A balti államok egyben Európa egységére szólítottak fel: „Össze kell tartanunk, és ezáltal kell biztosítanunk, hogy az európai nemzetek megosztására és az újabb falak építésére irányuló kísérletek soha ne legyenek eredményesek”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére