Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

80 éve tört ki a második világháború

Pörge Béla

2019.09.01. 09:08

1939. szeptember 1-jén Németország megtámadta Lengyelországot, innen datálódik a második világháború kezdete.

Az évforduló alkalmából számos megemlékezést tartanak Lengyelországban. A központi lengyelországi megemlékezésre az Európai Unió és az unióhoz kapcsolódó, úgynevezett Keleti Partnerség tagországaiból – Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország, Ukrajna – érkező 250 magas rangú vendéget várnak. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli a rendezvényen.

A varsói Pilsudski téren, az ismeretlen katona sírjánál beszédet tart Andrzej Duda lengyel és Frank-Walter Steinmeier német elnök. Miután Donald Trump amerikai elnök csütörtökön lemondta részvételét, helyette Mike Pence alelnök szólal fel a megemlékezésen.

Duda és Steinmeier vasárnap hajnalban a Lódz vajdaságbeli Wielunba is ellátogat, amelyre 1939. szeptember 1-jére virradó éjjel a német légierő 350 bombát dobott, csaknem 2000 ottani lakos halálát okozva. Ők a háború első civil áldozatai.

Megemlékezést tartanak vasárnap hajnalban Gdansk mellett, a náci Németország által szintén szeptember 1-jén megtámadott, a második világháború első európai ütközete helyszíneként számontartott Westerplatte-félszigeten is. Jelen lesz Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A gdanski megemlékezésre a helyi ellenzéki városvezetés Frans Timmermanst, az Európai Bizottság távozó első alelnökét is meghívta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére