Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

50 milliárdot kap az IMF-tõl Argentína, csak épp senki nem kérte

Forisek Ádám

2018.06.08. 12:30

Hároméves, 50 milliárd dolláros készenléti hitelmegállapodást kötött csütörtökön Argentína a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Egy hónappal ezelőtt, május 8-án folyamodott az IMF-hez támogatásért Argentína devizája, a peso gyors árfolyamvesztése miatt – írja az MTI. A hitelmegállapodás feltétele: Argentína tovább csökkenti költségvetési veszteségét.

A megállapodás megkötése hátraarcot jelent az argentin vezetés Nemzetközi Valutaalaphoz fűződő viszonyában, mivel az argentin polgárok nagy része az IMF által megkövetelt megszorítások számlájára írta a katasztrofális következményekkel járó 2001-2002-es gazdasági válságot. Mauricio Macri elnök kapcsolatfelvétele a nemzetközi hitelintézettel most is tiltakozást váltott ki a lakosság körében.

Nincs ebben semmi különös, az IMF tud segíteni, de problémáinkat nekünk magunknak kell megoldani"

– jelentette ki Nicolas Dujovne pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy véleménye szerint az IMF igazgatótanácsa június 20-i ülésén áldását adja a hitelmegállapodásra.

Jelezte egyúttal, hogy a keretösszeg 30 százalékát, mintegy 15 milliárd dollárt azonnal át is utalják majd Argentína számára. A hitelkeret kamata 1,96 és 4,96 százalék között alakul a felhasználás arányában. Argentínának minden egyes felvett tételt hároméves moratórium után nyolc egyenlő negyedéves részletben kell törlesztenie.

A hitelszerződés értelmében Argentína 2019-ben a GDP 1,3 százalékára csökkenti költségvetési deficitjét a jelenlegi 2,2 százalékról, majd 2020-ra nullszaldót ér el, a következő évben pedig 0,5 százalékos GDP-arányos költségvetési többletet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére