Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy felmérés szerint a németek kétharmada szigorítaná a korlátozásokat

888.hu, MTI

2021.04.02. 07:00

Elégedetlen az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának kormányzati kezelésével a német lakosság csaknem négyötöde, és kétharmada egyetértene a kórokozó terjedésének lassítását szolgáló korlátozások szigorításával – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

 

A Deutschlandtrend nevű felméréssorozat adatai szerint a Kínából szétterjed vírus tavalyi németországi megjelenése óta teljesen megfordult a közhangulat: a szövetségi kormány és a tartományi kormányok járványkezelési teljesítménye iránti elismerést felváltotta az elégedetlenség.

A felnőtt lakosságban uralkodó véleményáramlatokat megmutató vizsgálat tavaly tavaszi adatai azt mutatták, hogy 80 százalék körüli az elégedettek aránya, az elégedetleneké pedig a 20 százalékot sem éri el, és a kutatás előző, februári adatfelvétele is még a járványkezelés jelentős, 42 százalékos támogatottságát jelezte.

Március végére ez az arány 23 százalékponttal zuhant, 19 százalékra.

A védekezéssel elégedetlenek aránya 23 százalékponttal emelkedett, 56 százalékról 79 százalékra.

Így lényegében tíz német közül nyolc elégedetlen a járvány kezelésével.

Ugyanakkor az elégedetlenség nem azt jelenti, hogy a németek torkig vannak a járványügyi korlátozásokkal. Éppen ellenkezőleg, 67 százalék támogatna keményebb intézkedéseket, és csupán 30 százalék véli úgy, hogy tévút a szigorítás. Az aktuális szabályokról a megkérdezettek csupán 24 százaléka mondta azt, hogy éppen megfelelőek, míg 48 százalék azt mondta, hogy nem eléggé szigorúak.

A védekezés egyes területeit vizsgálva a németeknek leginkább az oltási kampánnyal van bajuk. Az ARD országos köztelevízió és a Die Welt című konzervatív lap megbízásából készített felmérés szerint 83 százalékuk kevéssé vagy egyáltalán nem elégedett a december végén elindított kampánnyal, amelyben eddig mintegy 13,7 millió adag oltást adtak be, és a lakosság 5 százaléka kapta meg mindkét adagot a SARS-Cov-2 által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltásból.

A lakosság majdnem háromnegyede, 74 százaléka az óvodák és iskolák működésének megszervezésével is elégedetlen. Szintén kiemelkedően sokan – 72 százaléknyian – vélik úgy, hogy a politikusok nem magyarázzák meg kellőképpen a járvány kezeléséről hozott döntéseiket.

A németek bő kétharmada – 68 százaléka – azt is gondolja, hogy a járványt leginkább megszenvedő emberek nem kapnak elég segítséget.

Majdnem kétharmaduk – 63 százalékuk – pedig úgy érzi, hogy nem tudja követni a járványügyi szabályok változását.

A szövetségi parlament (Bundestag) pártjainak táborát vizsgálva a többség mindenütt elégedetlen, és a szövetségi kormány, illetve a 16 tartományi kormány teljesítményének rossz megítélésével együtt majdnem minden vezető politikus megítélése is romlott.

A kivétel a kormánypártok oldalán a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének egyik lehetséges kancellárjelöltje, Markus Söder bajor kormányfő, a CSU elnöke, akinek támogatottsága nem változott márciushoz képest, továbbra is 54 százalékos, így változatlanul a második helyen áll a politikusok népszerűségi listáján, Angela Merkel kancellár után.

A kormányzati teljesítménnyel szembeni elégedetlenség erősödésének legnagyobb haszonélvezője az ellenzéki liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke, Christian Lindner, akinek népszerűségi mutatója egyetlen hónap alatt 5 százalékponttal emelkedett, 31 százalékra, és így már a lista ötödik helyén áll.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Az EU-n belül a magyar gazdaság indította a legerősebben az évet

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett becslése szerint a GDP 1,9 százalékkal nőtt az előző negyedévez képest, ezzel hazánk érte el a legnagyobb gazdasági növekedést az EU-ban.

Az Országgyűlés elé terjeszti a Fidesz a pedofilellenes törvénycsomagot

Az Országgyűlés elé terjeszti a Fidesz a pedofilellenes törvénycsomagot

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a pedofilokra vonatkozó büntetések szigorításának fontosságára.

A jövő héttől tarthatnak ballagásokat az oktatási intézmények

A jövő héttől tarthatnak ballagásokat az oktatási intézmények

A kormány döntése értelmében május 25-e után lehetőség nyílik az iskolai ballagások szabadtéren történő megszervezésére. Továbbá azok az érettségizők, akik önhibájukon kívül, például Covid-fertőzés miatt nem tudtak megjelenni az írásbeli vizsgákon, szóbeli vizsgát tehetnek a jelenleg tartó vizsgaidőszakban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére