Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

28 évre ítéltek el egy francia dzsihadistát, amiért két börtönőrt megpróbált meggyilkolni

Békési Marcell

2019.11.23. 19:38

Az ítéletet – az ebédidőt is beleértve – három óra alatt hozta meg a francia bíróság.

Ugyan a per hosszú ideje húzódik, végül az összes tanú, családtag és szakértő meghallgatása, és hosszadalmas jogi hercehurca után egy három órás megbeszélés elég volt hozzá, hogy a kirendelt bírók ítéletet mondjanak a 27 éves Bilal Taghi felett.

Bilal Taghit 2015-ben Törökországban, Szíriába szökés közben fogták el feleségével és újszülött gyermekével együtt, és terrortámadás előkészítése miatt rögtön el is ítélték.

Osny börtönébe került, mely Párizs mellett található, és ott támadt rá a két őrre egy évvel később, 2016 novemberében. Saját maga készített kést botból és ablaküvegből. A vád szerint társai is segítették őt a támadásban.

Épp előzetes büntetését töltötte, és jó útra térése miatt fellebbezett az ellenez hozott ítélet ellen, mikor az eset történt.

A francia sajtó szerint a drákói ítélet, 28 év emberölési kísérlet miatt példaértékű, és a bíróság üzenetet kíván küldeni a már börtönben és a még szabadlábon lévő dzsihadisták számára is, hogy nincs kegyelem.

Az ügyészség egyébként elégedett az ítélettel, a vádlott ügyvédje viszont tovább hangoztatja álláspontját: a férfit apja túlzott szigorral nevelte, és egyébként sem várható el ennyire gyors fejlődés egy korábbi radikális iszlamistától.

Ahogy az elítélt férfi védőbeszédében elmondta, hogy bár célja valóban a két őr meggyilkolása volt, azt pillanatnyi elmezavarában tette, illetve ahogy fogalmazott:

Azt várják el tőle, hogy fusson, miközben még csak járni tanul

– utalva a túlzott elvárásokra, amit vele szemben a társadalom elvár.

Az eset mentén újra fellángolt a vita a francia sajtóban, hogy vajon egyáltalán képesek-e változásra a dzsihadisták, van-e értelme őket börtönökből kiengedni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére