Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

18 éves vagy? Így utazhatod be Európát ingyen

Vincze Viktor Attila

2016.11.20. 17:58

Kísérleti projektként már 2017-tõl elindul az Európai Unió ingyenes Interrail utazást támogató programja. Az Európai Bizottság az oktatási és ifjúsági programokra létrehozott 200 millió eurós pluszkeretébõl 50 millió eurót, azaz nagyjából 15,5 milliárd forintot biztosít jövõre az éppen 18 éves uniós polgárok ingyenes utazását lehetõvé tevõ, kísérleti projekthez.

A már az Európai Parlament által is tárgyalt és támogatott uniós bizottsági javaslat értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet az unió által finanszírozva, hogy ezáltal lehetősége legyen az Európai Unió országainak bejárására.

Az Interrail Global összesen 30 országban biztosít utazási lehetőséget. A bérlettel ingyen utazhatnak a fiatalok Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig bárhol Európában.

Manfred Webernek, az Európai Néppárt kereszténydemokrata képviselőcsoportja elnökének a tájékoztatása szerint a fiataloknak nyújtott ingyenes Interrail-bérlettől azt remélik az uniós döntéshozók, hogy az majd nagyobb mobilitásra fogja ösztönözni az EU-tagállamok számos tekintetben apatikus hozzáállású fiatal generációit.

Ujhelyi István, magyar szocialista EP képviselő – az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnökeként ismerve a programot – egy meglehetősen érdekes politikai hangvételű nyilatkozatot adott ki a fiataloknak adandó uniós utazási juttatással kapcsolatban.

Az MSZP politikusa szerint az unió által finanszírozott ingyenes Interrail-bérlet kiváló eszköze lesz majd az európai baloldal politikai harcának:

Azt tartom elsődleges célnak, hogy a program olyan fiataloknak adjon eszközt, akiknek egyébként nincs lehetőségük saját erőből megismerni más európai országot és kultúrát. Ez a program sok tízezer magyar fiatal számára jelenthet egyedülálló lehetőséget. Most, amikor az Európai Unió létét és értelmét számos populista erő kérdőjelezi meg, ez egy hosszú távon érvényes és eredményes válasz lehet az európai közösségeket szétverni szándékozóknak"

– mondta a képviselő, és talán az internacionálét is dúdolgatta közben.

Mi azért reméljük, hogy a többség nem harcolni megy az EU-tagállamokba, hanem csupán pihenni és nézelődni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére