Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

13 éve ezen a napon 52 embert öltek meg iszlamista merénylõk Londonban

Pörge Béla

2018.07.07. 10:00

A merényletet máig a legdurvább londoni terrorcselekményként tartják számon, sõt, az egész világon is kevés ehhez fogható támadás történt az elmúlt harminc évben.

A brit fővárost 2005. július 7-én, csütörtök reggel robbanássorozat rázta meg. Összesen négy robbanás történt – három a metrón, egy pedig egy emeletes buszon. Az 56 halálos áldozatot és hétszáznál több súlyos sebesültet követelő, összehangolt merényletsorozatot brit állampolgárságú muszlimok követték el — idézi fel a Híradó az utóbbi évtizedek legdurvább európai merényletét.

Július 6-án szerezte meg a brit főváros a 2012-es olimpia rendezési jogát, így a nyári nap szinte ünnepi hangulatban telt, az emberek és a sajtóorgánumok örültek a megtiszteltetésnek, hogy városuk ötkarikás játékokat rendezhet.

Azonban a jól induló nap hamar tragikus fordulatot vett. Reggel 8:50-kor három pokolgép robbant egy percen belül, egy órával később még egy. Az első három detonáció a londoni metróban történt, a negyedik egy buszon.

A Scotland Yard tájékoztatása szerint a négy merénylő közül hárman Leedsből indultak Londonba, a negyedik elkövető Lutonban csatlakozott hozzájuk. A merénylők a robbanásokat házi készítésű peroxidalapú pokolgépekkel okozták, amelyeket hátizsákokba csomagoltak, és saját maguk hoztak működésbe, nagyjából egy időben.

Az elkövetők mind muszlimok voltak, hárman Nagy-Britanniában születtek, de pakisztáni származásúak voltak, a negyedik elkövető pedig Jamaicán született. Az öngyilkos merénylőcsoport vezetője a 30 éves Mohammad Siddique Khan volt, általános iskolai tanárként dolgozott Leedsben. A három másik támadó 18, 19 és 22 éves volt. A négy öngyilkos merénylővel együtt 56-an vesztették életüket a robbanásokban.

A hétszáznál is több sérült között voltak súlyos sérültek is, olyan áldozat is akadt, akinek mindkét lábát amputálni kellett.

Három héttel a brutális támadás után Khan másik három embere is robbantani akart Londonban, őket viszont elkapták, máig börtönben ülnek. Évekkel később találtak bizonyítékot arra, hogy a csoport az al-Kaidához köthető.

A terrortámadás tizedik évfordulóján Tony Blair a BBC-nek adott interjúban tagadta, hogy az ország iraki szerepvállalása miatt csaptak le rájuk, szerinte az al-Kaida – az iraki háborút is megelőző – Nyugat-ellenes agressziójának egyik állomása volt a merénylet.

Az elmúlt években számos iszlamista merényletet követtek el szerte Európában, így Londonban is. A brit fővárosban legutóbb tavaly szeptemberben volt terrortámadás.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére