Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

10 ezer milliárdot költ migrációra Brüsszel a „koronavírus-alapból”

Békési Marcell Kristóf

2020.06.26. 12:15

Csak összevetésképp: ez akkora összeg, hogy abból háromszor fel lehetne húzni Paks kettőt, és még mellé építeni lehetne néhány stadiont. Ja igen, azt mondtuk már, hogy ez az az alap, amit már Te is finanszírozol?

Lejárt a 2014-2020 közötti hétéves költségvetési periódus – aminek legnagyobb nyertese nem mellesleg Magyarország volt, hiszen az egész unióból egyedül mi tudtuk az egész költségvetési keretet kihasználni –, emiatt az Európai Tanács előző csúcsán megegyezett a következő hétéves költségvetési terv legfontosabb pontjairól.

A 2021-ben kezdődő időszak viszont speciális időszaka lesz az államszervezetnek, hiszen a normál, a főképp vámból és tagállami hozzájárulásból (tagdíjból) összeálló, összességében nagyjából az összeurópai GDP 1,5 százalékát kitevő

normál büdzsén felül egy gigantikus méretű, 750 milliárd eurós keretösszegű segélyt is hozzácsapnak az egyébként 1100 ezer milliárdos költségvetéshez.

Összevetésképp: ez olyan, mintha a magyar kormány felvenne egy közel akkora összegű hitelt, mint a már egyébként meglévő államadósság.

Az újdonság ebben ráadásul az, hogy ezt már nem hozzájárulásból finanszírozzák, hanem gyakorlatilag egy közös finanszírozású hitelről beszélünk.

Ez azért nagy szó, mert ezzel megszületik az Európai Unió első közös államadóssága, más szóval az adósságunió.

Hogy ez miért veszélyes? Mert ugyan ez egyelőre koronavírus-segély néven fut, azonban hogyha a következő hétéves keret alatt is elfogadnak hasonlót más ürüggyel, akár mondjuk “zöldítés” vagy hasonló címszavakkal, akkor könnyen ott találhatjuk magunkat, hogy a valenciai autópályára és az athéni metróra felvett hitelt finanszírozzuk majd mi, magyar adófizetők.

Ami viszont igazán bicskanyitogató, hogy bár a bizottság mindenen próbál spórolni, például jelentősen megvágták a mezőgazdasági támogatásokat, azonban a migráció menedzselésének támogatása még mindig 31 milliárddal (euróval) szerepel a nagyobb támogatási pontok között.

Ugyan a támogatási pontok közül méretét tekintve ez csak a hatodik helyre futott be, még így is egy hatalmas összegről beszélünk:

csak ebből az összegből talpra lehetne állítani 10 kisebb, vagy 4-5 hazánkhoz hasonló méretű államot.

Ez azt is jelenti egyébként, hogy a 7 éves keretből jelentősen többet fordít az unió a migráció menedzselésére, mint Magyarországra.

  • Hazánk ugyanis a segélyből 8,1 milliárdot kap majd 2024-ig (és további 7 milliárdot felvehet hitelként),
  • míg a migrációs pontban 31 milliárd euró szerepel 2027-ig.

Jobban belegondolva érthető

Így elsőre blikkre nagyon furcsának tűnhet, hogy az unió több pénzt költ arra a néhány százezer migránsra, mint tízmillió magyarra, de ha jobban belegondolunk, lényegében a 7 éves keret lejárta alatt jóval több migráns fog az unió területére érkezni, mint a teljes magyar lakosság – legalábbis az elmúlt évek átlagával számolva –, úgyhogy ilyen szempontból teljesen érthető a Bizottság hozzáállása.

Ennél még demagógabbul fogalmazva: ha te adófizető vagy, a következő 30 évben – mivel a hitelt a brüsszeli számítások szerint 2045-2050 körül fizetjük vissza – átlagosan másfél illegális bevándorló család Európába érkezését és megélhetését fogod finanszírozni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Több mint százezer hektáron folytatódik a szúnyogok irtása

Több mint százezer hektáron folytatódik a szúnyogok irtása

Négyszázhatvan települést érint a szúnyoggyérítés – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Statisztika bizonyítja, hogy a migrációs válság óta jobban cseszeget minket az EU

Statisztika bizonyítja, hogy a migrációs válság óta jobban cseszeget minket az EU

Az Európai Unió oldalát bújva hamar kiderül: a magyar kormány joggal állítja, hogy Brüsszel a migráció miatt vegzálja Magyarországot. 2015 óta nagyjából annyi kötelezettségszegési eljárást indítottak ellenünk, mint a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt összesen, ugyanakkor az eljárások felét nem tudták eredményesen lezárni.

Fél évszázadot ugrik előre az időben a Magyar Honvédség a Leopardokkal

Fél évszázadot ugrik előre az időben a Magyar Honvédség a Leopardokkal

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében megrendelt Leopard 2-es harckocsikkal új fejezet nyílik a Magyar Honvédség életében. A megváltozott gazdasági helyzetre és a biztonságpolitikai kihívásokra reagálva megkezdődött a páncélos fegyvernem újjáépítése, amihez új, fiatal katonákra is szükség van – írta a Magyar Nemzet hétfőn.

„A keleti partnerség az Európai Unió egyik legfontosabb politikája”

A keleti partnerség az Európai Unió egyik legfontosabb politikája – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tbilisziben hétfőn.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére