Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tízmilliókat spórolnak az SZFE-hallgatók az államilag támogatott oktatáson

M. Kovács Róbert

2020.09.23. 12:15

Világhírű színészek állnak ki a #freeSZFE jelszó mellett. Olyanok, akik annak idején súlyos pénzeket ruháztak be saját tanulmányaikba, hogy most még súlyosabb pénzeket keressenek. Nálunk viszont államilag támogatott a színészképzés, most megmutatjuk, mennyi pénzt is spórolnak azok a tüntető színészpalánták, akiknek a képzését a „diktatúra” fizeti – adóforintokból.

Mint ismeretes, a Színház- és Filmművészeti Egyetem alap- és mesterképzése is állami támogatásból zajlik. Olyannyira, hogy évente mintegy 1 milliárd forintot fordít a magyar állam az egyetemen hallgató színész-, rendező-, operatőr- stb. hallgatók képzésének megteremtésére. Az egyetem 2018-as mérlege szerint tárgyévben 1,296 milliárd bevétel mellett 454 millió forintos mínusszal zárták a pénzügyi évet.

Vagyis a büdös nagy diktatúra, amely ellen most tüntetnek, évente mintegy 1 milliárd forintot (plusz esetleg a hiány kiigazítását) költ el azért, hogy a Vas utcai épületet elfoglaló diákok ingyen tanulhassák szakmájukat.

Ezzel szemben azok a világsztárok, akik most #freeSZFE feliratú tenyerüket posztolgatják a közösségi médiában, jelentős összegeket ruháztak be arra, hogy kitanulják szakmájukat (nyilván a legtehetségesebbek szerezhettek ösztöndíjat, bár ez utóbbit világszerte sehol sem dobálják a színészpalánták után).

Ezért összehasonlításképpen

egybegyűjtöttük a világ legrangosabb felsőfokú színésziskoláit, és megvizsgáltuk, hogy melyikben mennyibe kerülne színészszakmát szereznie
az ingyenes oktatásukat elnyomásként értékelő SZFE-hallgatóknak.

A világ egyik leghíresebb ilyen intézménye a New York Film Academy, amely világszerte 10 campust működtet (Los Angelesben, Miamiban, New Yorkban, Cambridge-ben, Párizsban, Firenzében, Moszkvában, Pekingben, Sanghajban és az ausztráliai Gold Coastban).

A 9 féléves képzés szemeszterenként 14 ezer amerikai dollárba kerül, vagyis összesen 126 ezer dollárt,

39,2 millió forintot kell kicsengetni a diploma megszerzéséig.

Nagy-Britannia leghíresebb művészeti akadémiája a Royal Academy of Dramatic Art (RADA), ott végzett többek között Sir Anthony Hopkins és Kenneth Branagh.

A RADA alapképzésén 9 ezer font az éves tandíj, míg az egyéves mesterfokozat megszerzéséhez további 14 ezer fontot kell kifizetni, vagyis összesen

16 millió forintba kerül a négyéves képzés.

A szintén Londonban működő London Academy of Music and Dramatic Art (LAMDA) képzésén szerzett színészdiplomát John Lithgow, David Suchet és Benedict Cumberbatch is.

Nekik a mai árszinten évente 9250 fontot, vagyis a hároméves alapképzés során összesen 27 ezer 750 fontot (10,9 millió forint), a kétéves mesterképzésért pedig újabb 25 ezer fontot (10 millió forint), vagyis a profi színészdiploma megszerzéséig összesen

21 millió forintnak megfelelő összeget kellene kifizetniük.

A párizsi Cours Florent falai között olyan világhírű színésznők tanulták a mesterséget, mint Audrey Tautou, Sophie Marceau vagy Eva Green. Nos, nekik is kellett kuporgatniuk (talán csak a már gyerekkorától jól kereső Házibuli-sztárnak nem), hogy a tradicionális francia színészegyetemen

a 7 féléves alap- és 4 féléves mesterképzés minden egyes szemeszteréért 2 ezer, vagyis összesen 22 ezer eurót kifizethessenek, ami magyar pénzben 8 millió forintnak felel meg.

A svéd filmipar sem szűkölködött soha tehetségekben, gondoljunk csak a Bergmanokra vagy most a Skarsgårdokra.

Nos, a svéd fővárosban működő Stockholm Academy of Dramatic Arts (SADA), korábbi, svéd nevén Theater Högskola i Stockholm alapképzésének és mesterképzésének ára a három-, illetve kétéves kurzus időtartamára 500-500 ezer, vagyis összesen 1 millió svéd korona, ami nálunk több mint

35 millió forintot ér.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére