Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagyobb gazdasági visszaesésre számíthatnak a mediterrán országok

888, MTI

2020.06.07. 11:23

Differenciált a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés az euróövezetben – mondta Halmai Péter egyetemi tanár az M1-en.

Halmai Péter szerint egyes, strukturális problémáktól szenvedő mediterrán országokban és például Franciaországban is az átlagot meghaladó lesz a visszaesés. Emellett csak részleges lesz a kilábalás 2021-ben ezekben az országokban, miközben tovább nő az amúgy sem csekély államadósságuk.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen oktató szakértő szerint a gazdasági visszaesés hátterében a keresleti és a kínálati sokk együttes hatása játszik szerepet, ennek enyhítéséért az államoknak többletkeresletről kell gondoskodniuk, és életben kell tartaniuk a megmenthető munkahelyeket.

Kitért arra:

Magyarországon az ipari termelés áprilisban több mint 30 százalékkal csökkent, azóta azonban javult a helyzet, az autógyárak ismét termelnek, és újraindult a csaknem 400 ezer embernek munkát adó turizmus is.

 

Halmai Péter a magyar költségvetési politikában az önkorrekciós képességre hívta fel a figyelmet, példaként említve, hogy bár a rövidített munkaidő magyarországi bevezetése kezdetben nehézkesen indult, a gazdasági szereplők kérései alapján többszöri módosítással olyan rendszert sikerült kialakítani, amely ma már több mint 150 ezer ember munkahelyének megőrzését segíti.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére