Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért nem érez késztetést a Momentum, hogy kivizsgálja Cseh Katalin ügyét?

888.hu

2021.09.10. 13:00

Egyre több külföldi és hazai szervezet indított vizsgálatot Cseh Katalin zavaros pénzügyei miatt, ennek ellenére a momentumos európai parlamenti képviselő pártja nem tartja fontosnak, hogy körülnézzen politikusuk háza táján. A miértre Deák Dániellel, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjével keressük a választ.

 

Kezdjük egy kis nosztalgiával!

Fekete-Győr András március közepén a Hír TV Magyarország élőben című műsorának volt a vendége. Földi-Kovács Andrea műsorvezető azt kérdést tette fel a Momentum elnökének:

Ha a Momentumnak az egyik képviselője jutna jogosulatlanul vagy a politikai kapcsolatai révén uniós támogatáshoz, őt is elszámoltatnák?”

A válasz pedig a következő volt:

Hát hogyne! Természetesen! Én nem vagyok hajlandó egy olyan országban élni – az elmúlt harminc évben kénytelen voltam –, ahol következménye semminek nem volt. Lehetett lopni szabadon a közpénzt, lehetett csalni és hazudni, de ennek véget kell vetni.”

 


Az interjú óta sok víz lefolyt a Dunán, és kiderült, hogy van egy momentumos politikus, aki összefüggésbe hozható uniós forrásokkal. Mint ismert,

a Cseh Katalin által 2013 és 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft. és az ahhoz köthető egyéb vállalkozások összesen 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatáshoz jutottak.

A botrány kitörését követően több hatóság is vizsgálatot indított az ügyben,

a Gazdasági Versenyhivatal, a Közbeszerzési Hatóság, illetve az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is megkezdte a vizsgálódást, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette miatt ismeretlen tettessel szemben indított nyomozást.

Cseh Katalin egyelőre értelmes magyarázatot nem adott az ügy kapcsán.

Jogosan merül fel a kérdés – főleg Fekete-Győr fentebb felidézett nyilatkozatának fényében –, hogy ha már több hivatalos szerv is vizsgálja az ügyet, akkor vajon mit tesz a Momentum.

A válasz egyszerűen az, hogy

semmit!

Nincs belső vizsgálat, nincs számonkérés, nincs elszámoltatás.

Ez egy aljas lejáratás volt, de túl vagyunk rajta, és dolgozunk tovább”

– mondta Fekete-Győr, hozzátéve, „teljes mértékben” lezártnak tekintik az ügyet.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a 888.hu érdeklődésére párhuzamot vont a 2019-es kispesti botrány és a mostani ügy között. Az elemző szerint Cseh Katalin botránya kísértetiesen hasonlít a kispesti szocialisták ügyének kezeléséhez.

Hiába van rajta a különféle dokumentumokon Cseh Katalin aláírása, hiába számtalan bizonyíték arra, hogy ez a momentumos politikus családi és üzleti érdekeltsége, Cseh Katalin tágra nyílt pupillákkal mondja bele a kamerába azt, hogy neki bizony semmi köze ezekhez a cégekhez. Azzal védekezett, hogy még jóval politikai pályafutása kezdete előtt lemondott a cégvezetésről, de kiderült, hogy ez olyannyira nem igaz, hogy politikai pályafutása jóval korábban indult, mint hogy átvette volna a cég vezetését. A Momentum 2017. augusztusi küldöttgyűlésén ráadásul még a cégvezetői tisztségét is megemlítette referenciaként, amely alkalmassá teszi őt a párt vezetésében való részvételre”

– fogalmazott a vezető elemző.

Deák Dániel

Deák Dániel emlékeztetett, hogy

a Momentum a botrány kapcsán hallgat, a korrupciós ügyekben sokszor felszólaló Fekete- Győr András sem szólította fel lemondásra Cseh Katalint, sőt támogatásáról biztosította.

Elmondása szerint az MSZP az ilyen és ehhez hasonló ügyek hatására ma már egy parlamenti bejutási küszöb alatt lévő törpepárt, ahonnan menekülnek a vezető politikusok, már csak Karácsony Gergely tartja lélegeztetőgépen őket, de belátható időn belül minden bizonnyal meg fognak szűnni.

A Momentumra is hasonló sors vár, hiszen a Cseh Katalin-ügy egy újabb szög a magát új generációs pártnak tartó formáció koporsójában – mondta.

Az elemző szerint a Momentum politikusai korábban azt állították magukról, hogy ők mások, mint a régi baloldali politikusok, sosem fognak összefogni Gyurcsány Ferencékkel, ráadásul azzal is telehaknizták a hazai és a nemzetközi sajtót, hogy Magyarországon kizárólag a fideszesek nyerhetnek uniós és állami pályázatokon.

Ezekről az állításokról pontról pontra kiderült, hogy nem fedik a valóságot: a Momentum politikusai ugyanott folytatják, ahol a »nagy elődök« abbahagyták, ráadásul a korábbi állításaikkal ellentétben ma már szövetséget kötöttek a régi baloldal pártjaival, így többek között az MSZP-vel és Gyurcsány Ferenccel is. Cseh Katalin pedig a saját példáján mutatta be azt, hogy a nyilvánosságban felmutatott kommunikációjukat még saját maguk sem gondolják komolyan, hiszen a momentumos politikus érdekeltségi köre minden bizonnyal nem fideszes, mégis milliárdokat nyertek el a különféle pályázatokon. Emellett vizsgálatok indultak, aminek lehetnek jogi következményei is, az Cseh Katalin politikai pályafutásának végét is jelentheti majd!”

– mondta Deák Dániel.

Amit eddig tudunk a Cseh Katalin-ügyről

  1. 2021. július 18-án a bennfentes.net portál szerkesztőségébe érkezett egy titokzatos csomag, amelyben egy felvétel volt. Azon egy „Anonymous-maszkos” alak azt ígérte, lebuktat egy kétszínű politikust.
  2. Hamar kiderült, hogy a maszkos alak Cseh Katalinra gondolt. A Cseh által 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft. és az ahhoz köthető egyéb vállalkozások összesen 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatást szereztek.
  3. Megszólalt Cseh Katalin, aki azt állította, hogy „a propagandamédiában összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapám vezetett”.
  4. Az Origo kiderítette, hogy a Cseh Katalinhoz köthető cégek között összetettebb kapcsolat állhat fenn, mint ahogy azt a politikus megpróbálta beállítani.
  5. Ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.
  6. A Gazdasági Versenyhivatal elkezdte a vizsgálatot.
  7. A nyomdánál a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálódni kezdett.
  8. Kiderült, hogy Cseh Katalinék cége az olimpiára hivatkozva adott be EU-s pályázatot, miközben épp a Momentum akarta megfúrni (sikeresen) a torna megszervezését.
  9. Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő bejelentette: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is megkezdte a vizsgálódást Cseh Katalin ügyében.
  10. Elkezdett nyomozni a NAV.
  11. A Magyar Nemzet újabb pályázatokra bukkant. A lap szerint Szécsényben a vállalkozások 1,5 milliárd forintot meghaladó támogatást kaptak a Rákóczi út 125. szám alatti ingatlanra. A címen a Cseh Katalin botrányához köthető cég, a Pannónia Nyomda Kft. is megjelenik.
  12. Szécsény képviselő-testületében már 2019-ben bűncselekménygyanút emlegettek azokkal a vállalkozásokkal összefüggésben, amelyekről kiderült, hogy Cseh Katalinék céghálózatához tartoznak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére