Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lakásbiztosítás albérlőknek? Igen!

(x)

2020.08.27. 11:41

Általános tévhit, hogy lakásbiztosítást csak az ingatlantulajdonosok köthetnek. Tulajdonképpen bárki, akinek érdekében áll az ingatlan megóvása, legyen az bérlő, résztulajdonos, finanszírozó, megkötheti a biztosítást.

Magának a lakásbiztosításnak nincsen kötelező időtartama, tehát határozatlan időre lehet kötni, egyedül felmondás esetén kell a megkötés évfordulójához igazodni, illetve ha a biztosítási érdek megszűnik, akkor értelemszerűen ezzel együtt a biztosítás is.

Egyszóval tehát bárki köthet lakásbiztosítást, innen pedig szeretnénk kiemelni a bérlőket. Sajnos vannak, akik csak akkor kapnak a fejükhöz, amikor már megtörtént a baj, pedig meglehetősen csekély árat, kevesebb, mint 10 ezer forintot kell fizetni azért, hogy biztonságban legyenek az értékeink. Sok albérlő nem is gondol arra, hogy egy lakásbiztosítás az ő számukra is ugyanolyan hasznos lehet, mint a tulajdonosnak.

Védjük az értékeinket, bárhol is vagyunk!

Ha bérlőként szeretnénk biztosítást kötni, akkor elsősorban megkülönböztetjük azokat, akik bútorozott lakásba érkeznek, és azokat, akik nem. Nyilván az utóbbi sokkal nagyobb értéket visz magával az ingatlanba, amit nem árt, ha bebiztosít. A Pannon-Safe (https://www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas) szakértői azt javasolják, hogy ilyenkor érdemes biztosítást kötni csak az ingóságokra, amire minden biztosítónál van lehetőség.

A klasszikus lakásbiztosítás két részből áll: ingatlanbiztosítás és ingóságbiztosítás. Az ingóságokra szóló biztosítás megkötéséhez nincs szükség a bérbeadó engedélyére vagy aláírására, mivel ott a saját tulajdonukban lévő vagyontárgyakra kérünk védelmet. Akkor pedig, ha bútorozott ingatlanba költözünk, érdemes a bérleti szerződésben tisztázni, hogy a bent lévő ingóságokra van-e kötve biztosítás.

A harmadik eshetőség az, amikor már van biztosítás az albérletben lévő ingóságokra, de mi magunk még viszünk oda egy nagyobb értékű televíziót, laptopot stb. Ebben az esetben is nyugodtan lehet kötni biztosítást, ajánlott ugyanannál a biztosítónál megtenni, hogy az ügyintézés és az elszámolás egyszerűbb és gyorsabb legyen. Ajánlott az értéktárgyakról értéklistát készíteni, akár fotók formájában, amit érdemes például a bérleti vagy a biztosítási szerződés mellékleteként tárolni, hogy segítse a későbbi kárrendezést.

Felelősségbiztosítás és balesetbiztosítás

A lakásbiztosítások kiegészítő tartozékai a felelősségbiztosítás és a balesetbiztosítás. A felelősségbiztosítással tudjuk fedezni káresemény kapcsán a másoknak okozott kárt, a balesetbiztosítással pedig például háztartási balesetekre kapunk fedezetet.
Fontos tudni, hogy az olyan esetek, amikor nálunk csőtörés keletkezik, és eláztatjuk az alattunk lévőt, nem tartozik bele a felelősségbiztosításba. Ez általában a társasházi biztosítás részét képezi, melynek összegét a közös költség tartalmazza. De tegyük fel, hogy az elázás nem egy megrepedt csővezeték által keletkezik, hanem egy nyitva hagyott csap miatt. Ekkor azt már nem a társasházi biztosítás, hanem a felelősségbiztosítás fogja fedezni.
Kevesen tudják, de a lakásbiztosítás a kerékpárhasználók által okozott károk esetén is fizet, így például, ha valaki biciklivel kárt okoz egy személyautóban, akkor jó, ha van érvényben lévő felelősségbiztosítása.
Érdemes figyelembe venni a különböző biztosítási konstrukciókat, és nem csak akkor elkezdeni kapkodni, amikor a káresemény már bekövetkezett, hiszen akkor már késő.

(x)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére