Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A koronavírussal együtt is alacsonyabb a munkanélküliségi ráta Magyarországon, mint a sokéves uniós átlag | GRAFIKON

Békési Marcell

2020.04.28. 14:31

Hazánkban a munkanélküliségi ráta a koronavírus-járvány következtében 3,4 százalékról felemelkedett 5 százalék környékére, de még ezzel a járványügyi helyzettel is jóval alacsonyabb, mint a sokéves uniós átlag (6%). Ha a mostani számokkal szerepelnénk a tavalyi listán, még akkor is 15 uniós országnál teljesítenénk jobban, többek között Belgiumnál, Franciaországnál és Svédországnál.

Ma jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal előző negyedévre vonatkozó összefoglalója, mely tartalmazza a legfontosabb demográfiai, társadalmi és foglalkoztatási adatokat.

A mostani viszont azért különösen érdekes, mert februárban és márciusban már a legtöbb európai uniós országban érezhető volt a koronavírus hatása, természetesen nálunk is, bár ahogy a KSH is felhívja a figyelmet, nem érdemes még hosszú távú következtetéseket levonni az adatokból, mert abban még szerepel a járvány által nem érintett január és kevéssé érintett február is.

Azt viszont megtudjuk belőle, hogy február végén mennyi munkavállaló élt Magyarországon a 20 és 64 év közötti korcsoportban – vagyis ami összehasonlítási alapot ad a többi uniós országgal –, és azt is megtudjuk, hogy hányan vesztették el az állásukat az elmúlt hónapban (54 ezren), így ebből a két adatból már könnyűszerrel kiszámolhatjuk, hogy mekkora visszaesést kellett elszenvednie a gazdaságunknak.

Elöljáróban megjegyeznénk, hogy a gazdaságnak nem a járvány, hanem a karantén árt igazán, a magyar gazdaságot pedig ráadásul nem csak a hazai veszélyhelyzet károsítja, hiszen munkahelyeink jelentős része ugyanis a turizmusból ered, ami már az első olasz fertőzöttek felbukkanásakor gyakorlatilag megszűnt.

Emiatt hiába van Ausztriában tizennégyszer annyi koronavírus-halott, Szlovákiában meg ötödannyi, a gazdaságuknak elvileg ugyanakkora szelete esett ki, kb. két hónap mindenütt.

Mit tudunk meg az adatokból?

Magyarországon 2020 első negyedévében, a koronavírus-járvány előtt

  • 4 millió 408 ezer munkavállaló volt,
  • és havonta átlagosan 160 ezer regisztrált munkakereső,
  • vagyis a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék körül mozgott.

Ahogy azonban az Index nagyon helyesen megjegyzi: a valós és a statisztikában szereplő munkanélküliek nem ugyanazok, hiszen a legtöbben statisztikailag még csak gazdaságilag inaktívnak vannak minősítve, kényszerszabadságon vannak, stb.

De most legyünk nagyvonalúak, fogadjuk el az ellenzéki média által használt definíciót, és számoljunk 56 ezer új munkanélkülivel.

Ahogy ők kalkulálták:

Velük együtt 222 ezer munkanélküliről beszélnénk, és csaknem 5 százalék körüli munkanélküliségi rátáról

– írja az Index „56 ezren váltak munkanélkülivé márciusban” című cikkében.

A helyzet viszont az, hogy ez még mindig,

a koronavírus-járvánnyal együtt is jóval szebb arány, mint békeidőben szinte az összes európai országban, ugyanis a sokéves EU-átlag 6 százalék.

Ha Magyarország járvány közbeni állapotát hasonlítjuk össze Európa előző évi teljesítményével, akkor is csak nagyon kevés ország van, aki lekörözne bennünket:

Az ábrán az országoknak a 2019. decemberi adatai szerepelnek – tehát a járvány előtti állapot –, kivéve Magyarországot, amit kétszer tüntettünk fel:

  • először a szintén múlt decemberi adatokat,
  • majd a mostani, járvány közben mért adatokat.

Jól látszik, hogy még 5 százalékos munkanélküliségi rátával is az Európai Unió élvonalába tartoztunk volna az elmúlt években, olyan országokat is megelőznénk, mint Luxemburg, Belgium vagy Svédország.

A függetlenobjektív média persze most is gazdasági apokalipszist kiált – mind eddig oly sokszor –, de azért azt vegyük észre,

ha annyiszor ment volna csődbe Magyarország, ahányszor azt beharangozták az Indexen, akkor mostanra nem maradt volna olyan munka, amit az emberek egyáltalán elveszíthettek volna.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Az emberek munkája nélkül nem lehet sikeres a magyar gazdaság

A magyar gazdaság a magyar emberek és a vállalatok munkája által válhat sikeressé, ehhez a kormány a munkahelyek megőrzéséhez nyújtott támogatással járul hozzá – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Veszprém megyei Halimbán.

A román elnök a genderlobbi szolgálatába szegődött

A román elnök a genderlobbi szolgálatába szegődött

Klaus Iohannis megtámadta az alkotmánybíróságon az oktatási törvény módosításáról szóló indítványt, amely megtiltja a genderelmélet oktatását Romániában.

Mecsetté alakítja a Hagia Sophiát Erdogan, az orosz ortodox egyház tiltakozik

Mecsetté alakítja a Hagia Sophiát Erdogan, az orosz ortodox egyház tiltakozik

A török elnök rendeletet adott ki pénteken a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítására vonatkozóan. Az orosz ortodox egyház sajnákozását fejezte ki.

DK-s tempó: a rózsadombi Varju 1,1 milliárdot venne el újpesti választókerületétől

DK-s tempó: a rózsadombi Varju 1,1 milliárdot venne el újpesti választókerületétől

Vajon boldog lenne-e bármelyik újpesti polgár, ha megtudná, hogy az általa megválasztott országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Varju László nem szavazott meg a városrész számára 1,1 milliárd forintot?

Kitüntették a bajba jutott magyarok hazahozatalában résztvevőket

Minden magyar embert biztonságban kell tudnunk – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, azon a kitüntetési ceremónián, ahol azokat ismerték el, akik az elmúlt hónapokban részt vettek a bajba került magyarok hazahozatalában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére