Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kínjában úgy kamuzik Gyurcsányné, mintha könyvből olvasná

M. Kovács Róbert

2020.07.21. 16:24

Nehéz lehet felfogni ellenzéki aggyal, hogy az Európai Tanács nem volt hajlandó a jogállamiság megfoghatatlan eszméjéhez kötni a következő hétéves uniós pénzügyi ciklus támogatásainak kifizetését. Gyurcsányné, született Dobrev Klárának nem is sikerült felfognia, még most is olyat álmodik az Orbán-kormány és így egész Magyarország számára sikeresként elkönyvelhető uniós megállapodás szövegébe, ami nincs is benne.

A jelek szerint a hazai ellenzék hazájukkal kiszúrni akaró képviselői nem nagyon szeretnének belenyugodni abba, hogy minden brüsszeli lázításuk ellenére elbukták a harcot a magyar kormánnyal szemben. Van olyan persze, akinek éleslátását nem torzította el a kudarc. Például Ungár Péter is ilyen, aki szerint:

Nem helyes, ha azt üzenjük a szavazóknak, hogy mindenki hátradőlhet, az Unió tegnap megvédte a magyar jogállamiságot, mert nincs így. A jogállamisággal kapcsolatos nyilvánosságra hozott rész obskurus, feltételes és áttételes,

írja Facebook-oldalán a politikus, akinek sikerült észrevennie azt, amit még a Soros-hálózat érdekeit kiszolgáló Politicónak is, hogy a megszületett megállapodás szövegéből törölték azt a részt, amely a jogállamiság – egyébként jogilag meg nem fogalmazott – feltételéhez kötné a következő hétéves pénzügyi ciklus támogatásainak kifizetését.

Hát Dobrev Klárának viszont nem sikerült. A bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc neje Facebook-videóban magyarázza el, hogy a megállapodás 22. és 23. pontja „világosan kimondja, hogy a pénzek utalásánál a jogállamiságot figyelembe kell venni, és hogy azok az országok, akik nem tartják be ezeket és nem tartják be a jogállamisági követelményeket, azoktól – bizony – a pénzt meg lehet vonni.”

Hát akkor lássuk a két hivatkozott pontot a megállapodás hivatalos szövegében!

„22. Az Unió pénzügyi érdekeit meg kell védeni, az uniós szerződésekbe beépített általános elvekkel összhangban, különös tekintettel az EUSZ 2. cikk értékeire.
Az Európai Tanács hangsúlyozza az Unió pénzügyi érdeke védelmének fontosságát. Az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát.

23. Ezen az alapon kidolgozásra kerül egy feltételrendszer a költségvetés és a Next Generation EU (a helyreállítási alap – a szerk.) védelme érdekében.

Az ezzel összefüggésben elkövetett jogsértések esetén a Bizottság intézkedéseket hoz, amelyeket a Tanács minősített többséggel fogad majd el.

A Tanács erre a kérdésre hamarosan visszatér.”

Ennyi a két hivatkozott pont, s lám-lám, egyetlen szó sem szerepel benne azok közül, amelyeket Gyurcsányné asszony elrebegett – sem a követelmények, sem az utalás, de még csak a pénz sem. Ez azért már a politikai csúsztatásnak is olyan foka, amit aligha nevezhet másként a köznyelv, mint színtiszta hazugságnak.

Az uniós dokumentum ugyanis semmi mást nem tartalmaz, mint a jelenlegi jogi gyakorlatot, vagyis, ha az uniós vezetésnek nem tetszik valami egy tagállam eljárásaiban, akkor intézkedést fogalmaz meg, és azt a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács azt vagy elfogadja, vagy nem.

De komoly szövegértelmezési problémái adódtak (nem először...) Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőnek is, aki szerint

Magyarország Orbán Viktor politikájának köszönhetően veszített sok milliárd eurót.

A valóság ezzel szemben az, hogy a korábbi tervezethez képest

a miniszterelnök 3 milliárd eurós vagyis mintegy 1035 milliárd forintos többlettámogatást tudott szerezni az eredetileg célzott összeghez.

Persze érthető a Gyurcsány-tábor frusztrációja, hiszen a baloldal, hónapok, évek óta áskálódik azért, hogy forrásokat vonjon el Brüsszel Magyarországtól a „jogállamiság” ködös eszméjére hivatkozva. Most azonban kiderült:

az unió és a tagállamok vezetőinek sokkal fontosabb, hogy a szövetség egységes fellépéssel, közös felelősséget vállalva kilábaljon a koronavírus okozta gazdasági nehézségek mély kátyújából, semmint hogy a rendre hőzöngő magyar ellenzéki képviselők igényeinek megfelelve folyton rendszabályozni akarják az Orbán-kormányt.

(U.i: Gyurcsányéknál már csak a Momentumnak sikerült nagyobb kapufát lőnie: Cseh Katalin és Berg Dániel annyira biztosak voltak Magyarország-ellenes politikai áskálódásuk sikerében, hogy hétfő este „győzelmi szelfit” lőttek Mark Rutte holland miniszterelnökkel, de a „holland fickó” a jelek szerint keddre mégiscsak megértette, hogy az európai gazdaságok boldogulása fontosabb, mint a neki nem tetsző tagállami kormányok kioktatása.)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére