Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Húsvét: élénk a forgalom a boltokban

MTI, 888.hu

2021.03.30. 18:40

Megfontoltan vásárolnak a fogyasztók, beszereznek ugyan hagyományos húsvéti termékeket, de nem annyit, mint az előző években, mert a járvány miatt kevesebb családi, baráti összejövetelt terveznek – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kedden az MTI-nek.

 

2019-ben a húsvéti költések hatására 50-60 milliárd forinttal ugrott meg az élelmiszerboltok forgalma a január–februárihoz képest, ilyen nagy ugrás tavaly sem volt, és most sem várható.

A főtitkár szerint az élelmiszerek forgalma kiegyensúlyozottabb, az iparcikkek, ajándékok esetében a boltok zárvatartása is korlátozza a vásárlókat, amit a webáruházak csak részben tudnak pótolni.

A háromnapos zárvatartás miatt közvetlenül az ünnep előtti napokban tömeg lehet az áruházakban, amit fontos lenne elkerülni, lehetőség szerint nem kellene az utolsó percre hagyni a bevásárlásokat”

– hívta fel a figyelmet Vámos György.

A Spar az MTI megkeresésére azt nyilatkozta, hogy

a vevők a járvány kialakulása óta kevesebbszer, de alkalmanként jóval többet vásárolnak,

várakozásuk szerint az ünnepi beszerzések során kiemelkedően megnőhet a vásárlások értéke. A nagypéntek előtti nap és a húsvét előtti szombat kiemelkedő forgalmat jelent, mert legalább az egyik napon szinte mindenki elmegy vásárolni.

Megnőtt a kereslet a Spar üzleteiben

a sonkák, füstölt termékek, kalácsok és bejglik, sütési alapanyagok, desszertek, édességek, illetve a tojás iránt.

A Lidl a Sparhoz hasonlóan szintén élénk forgalomra számít. Várhatóan már szerdán megnövekszik a kereslet, csütörtökön és szombaton pedig erősebb lesz a forgalom a megszokottnál.

A vásárlók itt is elsősorban a húsvéti sonkákat, a tojást, valamint a húsvéti édességeket keresik. A Lidl az előzetes kalkulációja alapján

a sonkák esetében 10 százalékkal nagyobb forgalomra számít a tavalyi húsvéti időszakhoz képest.

A vállalat is tapasztalta a vásárlói szokások változását, a vevők ritkábban, de nagyobb értékben vásárolnak.

Az Auchan kiegyensúlyozott forgalmat vár, zsúfoltságra nem számít, mert áruházaik nagy alapterületűek, a legerősebb nap a csütörtök lehet – közölték az MTI-vel.

Az áruházlánc az alkoholtartalmú italok kivételével minden kategóriában növekedést tapasztal az előző évekhez képest.

Népszerűek a sonkák, a kalácsok, csokoládék, a nem élelmiszer termékeknél pedig nagyobb bővülést látnak a tavalyihoz képest.

A Tesco tájékoztatása szerint nő a kereslet a húsvéti hozzávalók iránt. Úgy látják, a járványhelyzet ellenére most is az ünnepet megelőző pár napban lesz a legnagyobb forgalom, azért is, mert a húsvéti menühöz sok friss áru is tartozik.

Változatlanul a legkeresettebb a húsvéti időszakban a tojás, a sonka, a torma, a hónapos retek, a kalácsok, az édességek. Tojásból a húsvét előtti hónapban az éves mennyiség valamivel több mint 10 százalékát értékesítik,

kétszer annyi tojás fogy ilyenkor, mint egy átlagos héten.

A húsvétkor értékesített édességek a teljes éves édességforgalom 20 százalékát teszik ki. A Tesco a járvány miatt megváltozott vásárlói szokások között említette, hogy sokkal népszerűbbek lettek az előre csomagolt, illetve a nagyobb kiszerelésű termékek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére